INFO Servis

U Prihvatnom centru za migrante kod Kikinde nema zaraze koronavirusom: Vojska Srbije obezbeđuje objekat

U cilju sprečavanja pojave i širenja koronavirusa u prihvatnim i centrima za azil kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije, pre mesec dana počele su da se uvode i primenjuju pojačane mere prevencije širenja virusa prema uputstvima Svetske zdravstvene organizacije i instrukcijama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. To je, pored pojačane higijene, podrazumevalo i informisanje migranata o opasnosti od virusa i načinima da se od njega zaštite na svim njima poznatim jezicima (engleski, arapski, farsi, paštu i urdu) kroz video materijale, plakate, liflete i dr. Napominjemo da je uobičajena praksa da svaki migrant koji uđe u bilo koji od centara prolazi obavezan medicinski pregled. Istovremeno, Komesarijat za izbeglice i migracije ima kontinuiranu saradnju sa Institutom za javno zdravlje i nadležnim zavodima koji obavljaju redovan epidemiološki nadzor u centrima.U danima pre uvođenja vanrednog stanja počele su sa primenom i dodatne mere redovnog čišćenja, provetravanja, pojačane higijene i pojačane interne kontrole sprovođenja ovih mera u svim centrima u zemlji. Prihvatni centar kod Kikinde obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije.

U održavanje pojačane higijene uključeni su i migranti u centrima. Mere se sprovode na ulazu u centar, u zajedničkim prostorijama i sobama za migrante, kao i prilikom podele obroka. Obavezna je dezinfekcija ruku i čišćenje, provetravanje, dezinfekcija i održavanje visokog nivoa higijene prostora. Obezbeđene su dovoljne količine dezinfekcionih sredstava, tečnog sapuna, sredstava za suvo pranje ruku, kao i sredstava za čišćenje tvrdih površina. U svakom centru zaposleno je osoblje koje se brine o higijeni zajedničkih prostorija. Takođe, svi centri imaju zdravtsvenu ambulantu i dežurstvo medicinskih radnika. U centrima su opredeljene prostorije za izolaciju. Do sada u centrima nije zabeležen nijedan slučaj oboljevanja niti zaraze ovim virusom.

Uvedena je i mera ograničenog kretanja migranata što znači da migranti mogu da napuštaju centar samo pojedinačno uz pismenu dozvolu i na tačno određeno vreme – navodi se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!