Osamdesetdvogodišnja Mileva Šešum napravila najbolju krompirušu na ovogodišnjoj „Pitijadi“

U okviru manifestacije „Novokozaračke letnje večeri“ juče je održana jubilarana 10. „Pitijada“, takmičenje u pravljenju pita od krompira. Prema oceni žirija, najbolju krompirušu napravila je Kozarčanka Mileva Šešum, dok su dame iz Udruženja žena „Novi Kozarci“ napravile pitu dugu 30 metara i 20 centimtara, i time oborile sopstveni rekord.

Jedno od najvažnijih gastronomskih takmičenja na teritoriji našeg grada pokrenuo je Milorad Majkić, Novokozarčanin koji se uvek vraćao rodnom selu. Veliku podršku ovom takmičenju pružila je i lokalna samouprava, a sinoćnom proglašenju pobednika prisustvovao je i član Gradskog veća, Miodrag Bulajić, koji je istakao da su ovakve manifestacije važne jer čuvaju tradicionalna jela od zaborava.

Ovogodišnja  „Pitijada“ je privukla veliki broj posetilaca i ljubitelja dobrog zalogaja. Sama pita od krompira kao brend u Novim Kozarcima živi dugi niz godina, i neizostavan je deo gastronomskih specijaliteta u skoro svakom domaćinstvu. Spretne i marljive žene pripremaju pite po starim, oprobanim receptima njihovih baka. One su i ove godine prihvatile izazov, umesile pitu od preko trideset metara, i nadmašile same sebe – rekao je Bulajić.

U takmičenju za najpitu ovogodišnja pobednica je Mileva Šešum (82) iz Novih Kozaraca. Žiri, koji je ocenjivao izgled, odnos fila i testa, ukus, način pravljenja pite, Milevinu krompirišu proglasio je za najbolju. Ova dama kaže da pite pravi već sedamdeset tri godine, i da je recept za pravljenje pobedničke pite jednostavan.

Krompir seckam na kockice, ne rendam ga. Ostali sastojci su brašno, biber, ulje i luk, vrlo je jednostavno. Kvalitet i ukus zavisiće od testa, kako se zamesi, ali i od toga kakav je šporet. U našoj kući se pita sprema za najrazličitije događaje, bilo da dolaze gosti, za slavu, veće druženje, pita je za sve prilike prva liga – kaže pobednica, kojoj ovo nije prvi put da osvaja ovakvu nagradu.

 

error: Content is protected !!