INFO Servis

Kikindo, izvoli: Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja u galeriji Kulturnog centra do 26. februara

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u galeriji Kulturnog centra Kikinda upriličena je izložba pod nazivom “Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje“, najznačajnijeg ćiriličnog spomenika slovenske pismenosti. Kikinđanima je do 26. februara omogućeno da vide najbolji – zlatni faksimil jevanđelja kako bi se upoznali sa činjenicama o njegovom nastanku:

Zlatni faksimil je rezultat viševekovnog truda monaha, vojnika, bankarskih službenika, naučnika i izdavača.  Ovo je trenutno najbolji faksimil na svetu po pitanju štampe zlata, poveza i pratećih knjiga, ali i analize jedinstvenih ukrasa jevandelja. Ono što je prvi put izloženo i što publika može da vidi jesu likovni ukrasi jevanđelja i po tome je jedinstveno u istoriji svetske kulture. Zato se i nalazi pod zaštitom UNESKO- a.   Takođe, može da se dosta nauči o istoriji sprskog naroda. Knjiga je stara 850 godina i uvek je delila sudbinu našeg naroda. Pored toga, u drugoj prostoriji emituje se film o nastanku Miroslavljevog jevanđelja koji je dobio nagrade na svetskim festivalima – istakao je Veljko Topalović, priređivač zlatnog faksimila.

Na svečanom otvaranju izložbe prisutni su imali priliku da se na detaljan način upoznaju sa razvojnim putem velikog spomenika kulture, kao i sa samom simbolikom koja se nalazi u Miroslavljevom jevanđelju. Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde, ističe da pored simbolike, jevanđelje ima i veliko kutlurološko značenje:

-Pored ostalih rukopisa pisanim ćiriličnim pismom kao što su Dušanov zakonik, brojne povelje i žitija svetitelja, Miroslavljevo jevanđelje se pored njih upisuje u riznicu srpske i svetske intelektualne kulturne baštine. Od 2005. godine ovo delo se nalazi na listi UNESKO-a što svakako treba da nam bude na ponos i našoj zemlji i naravno srpskom narodu. Ovo je nama na neki način zavet i obaveza da čuvamo ovo kao nešto vredno i kao tri osnovne stvari, a to su naša vera, naše pismo i naš jezik – dodala je Jakšić Kiurski.

Jedinstvenu priliku treba iskoristiti jer je praktično posetiocima omogućeno da prelistaju sve strane, da pogledaju dokumentarni film, a potom da se na panoima detaljnie upoznaju sa razvojnim puten nastanka jevanđelja:

-Ovo je zaista izuzetna izložba i nama je veoma drago što smo uspeli da dogovorimo gostovanje u našem gradu i zaista se nadam da ćemo u narednom periodu organizovati slične, odnosno veoma značajne izložbe, kako bi na najbolji način upriličili naše programe – istakao je Marko Markovljev, urednik programa u Kulturnom centru Kikinda.

Prilikom svečanog otvaranja, organizatori i priređivači zlatnog faksimila uručili su gradonačelniku Kikinde, Nikoli Lukaču, pečat kneza humskog Miroslava. Originalno Miroslavljevo jevanđelje se danas nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu i dozvoljeno je da se pogleda deset dana godišnje samo jedna strana. Najvernija kopija, odnosno zlatni faksimil biće izložen u galeriji Kulturnog centra Kikinda i predstavlja priliku kakva se pruža možda jednom u životu.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!