INFO Servis

JP KIKINDA PORUČUJE “ ZAŠTITITE VODOMERE“

Tokom proteklih nekoliko ledenih dana u JP „Kikinda“ registrovano je preko 70 slučajeva smrznutih vodomera i pucanja stakala na njima usled neadekvatno zaštićenih i održavanih skloništa. Pozivi građana za isti problem svakodnevno pristižu, a radnici Odeljenja zamene vodomera za prethodni vikend su 24 sata uspešno otklanjali kvarove u domaćinstvima.
Do smrzavanja vodomera dolazi isključivo zbog neadekvatno zbrinutog vodomera, a pored toga veliki broj vodomera nalazi se u šahtovima koji nisu odgovarajuće dubine.
U toku zimskog perioda vrlo je važno pravilno zaštititi vodomere od smrzavanja kako zbog niskih temperature ne bi došlo do pucanja stakala na njima, što dovodi do netačno registrovane potrošnje potrošnje vode i netačnih računa.
Prema Odluci o javnom vodovodu Skupštine grada Kikinde (čl. 51 stav 7 i 8), održavanje vodomera je u nadležnosti potrošača – korisnika, skupštine zgrade, odnosno saveta zgrade. Propisi u ovoj oblasti nalažu da građani vodomer zaštite odgovarajućim poklopcem i prosuše sklonište ukoliko dođe do prodora vode. Na taj način će biti izbegnuti nepotrebni troškovi povećane potrošnje i zamene vodomera. Sklonište za vodomer mora da se održava tako da je uvek čisto, suvo i da je vodomer zaštićen od mraza, oštećenja i krađe.
Još jednom apelujemo na potrošače koji žive u kućama da toplotno izoluju merne uređaje i unutrašnje instalacije i tako spreče smrzavanje vodomera. Skloništa za vodomere treba da budu dobro zatvorena. Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, potrebno je postaviti neki termoizolacioni material – dasku, stiropor ili slamu preko vodomera, zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu zaštitu.
Vodomeri u propisno izgrađenim skloništima (dubina 1 metar) nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko je okno poklopljeno i dobro zaštićeno, ne postoji opasnost od oštećenja.
Sve uočene kvarove potrošači mogu prijaviti Pozivnom centru JP „Kikinda“ na telefone: 422-760062 88 44 891 ili 062 88 44 888.

Kako građani ne bi morali da dođu u situaciju da plaćaju zamenu smrznutog vodomera, molimo da se pridržavaju navedenih uputstava.

Radnici JP “Kikinda” u najkraćem mogućem roku izlaze na teren i otklanjaju sve kvarove koji su nastali na vodovodnoj mreži.