INFO Servis

Godišnjica pogibije Koste Sredojeva Šljuke

Polaganjem venaca kraj spomen ploče kikindskom rodoljubu Kosti Sredojevu Šljuki, danas je obeležena 76. godišnjica pogibije ovog pripadnika partizanskog odreda. Događaj je oragnizovao Gradski odbor SUBNOR-a, a polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, boračkih organizacija i političkih partija.

Danas je ispred Opšte bolnici u Kikindi, gde se nalazi spomen ploča Kosti Sredojevu Šljuki, položen venac u znak sećanja na dan kada su ga fašisti 1944. godine ubili iz zasede. Ovaj revolucionar i antifašista, čije je ime nosio Zdravstveni centar u Kikindi, je zbog izdaje u svojim redovima bio namamljen i streljan, dok je pokušavao da preskoči zid Bolnice:

Stojan Grujić je izdao svog kolegu, Kostu Sredojeva, zbog čega je uhapšen, a onda i izrešetan mecima neprijatelja. Da se to nije desilo, sigruno bi napredovao i učinio još više u narodnooslobodilačkoj borbi – rekao je Milenko Babić, predsednik kikindskog SUBNOR-a, i dodao da će biti ponovo pokrenuta inicijativa da Bolnica ponovo nosi ime ovog revolucionara.

Kosta Sredojev Šljuka učestvovao je u Drugom svetskom ratu od samog početka, i dao je veoma značajan doprinos pružanju otpora i pobedi nad fašizmom u ovom delu Banata. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!