INFO Servis

Gastronomska manifestacija okupila Kikinđane i migrante za istim stolom

Danas je u kikindskom restoranu „Rajska oaza“ odražana multikulturalna gastronomska manifestacija pod nazivom „Za istim stolom“, u ovkiru koje su Kiknđani i migranti iz Prihvatnog centra imali priliku da bolje upoznaju i druže, uz degustaciju lokalnih i specijaliteta bilskoistočne kuhinje. 

Kulinarski događaj „Za istim stolom“ realizovan je u okviru projekta „Mobilni omladinski klub“ koji ima za cilj negovanje tolerancije. Organizator je „Centar za omladinski rad“ iz Novog Sada, u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz Kikinde, Omladinom JAZAS-a, organizacijom SOS Dečja sela i Ekonomsko-trgovinskom školom iz našeg grada.

Ideja projekta je da kreira prostor da mladi, bez obzira na razlike koje imaju, provode vreme zajedno. Mi kao Centar za omladinski rad, zajedno sa svim patrtenirma, čvrsto verujemo u to da mladima samo treba pružiti priliku za druženje. Hrana je danas tu da nas poveže kulturološki ali druženje, zabava i osmesi su najvažniji u svemu ovome – kaže Igor Stojilović iz Centra za omladinski rad.

U današnjoj manifestaciji su učestvovali i učenici Ekonomsko-trgovinske škole, smera kuvarstvo, koji su pripremali tradicionlana jela Banata.

Zadovoljstvo mi je što sa svojim učenicima učestvujem danas u ovom događaju. Kuvari restorana su po receptima migranata pripremali jela njihovog podneblja, dok smo mi bili zaduženi za lokalne specijalitete. Vodili smo računa da i naši gosti mogu da ih konzumiraju, tako da smo pravili pasulj sa dimljenim šaranom i sarmu sa junećim mesom – kaže Milan Maletić, nastavnik kuvarstva.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!