INFO Servis

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuke za tržište rada

Danas je u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi upriličena dodela sertifikata polaznicima obuke za šivenje i krojenje, kao i polaznicima osnovne informatičke obuke za osobe sa invaliditetom. 

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kikinda organizovala je tokom prošle godine dve obuke, sa ciljem podizanja nivoa kompetentnosti i zapošljivosti nezapsolenih lica i sticanja dodatnih znanja i veština, sve u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada i poslodavaca. Danas je sertifikate za uspešno završenu obuku krojenja i šivenja dobilo 15 lica, dok je 5 sertifikata uručeno licima sa invaliditetom za završenu osnovnu informatičku obuku. 

Svake godine radimo analizu tržišta, pratimo potrebe poslodavaca, i nastojimo da zadovoljimo te potrebe kadrovima kojima raspolažemo na evidenciji. Prošle godine smo procenili da je zanimanje krojača i šivača deficitarno, a škole za te profile ovde odavno nema. S obzirom na to da je „Kalcedonija“ u Kikindi otvorila svoj pogon i ima potrebu za većim brojem radnika tog profila, organizovali smo obuku za krojenje i šivenje – kaže direktorica Filijale Kikinda, Jelena Mitrović, i dodaje da se od 15 lica koja su završila ovu obuku, šest već zaposlilo. 

Na osnovu procene tržišta rada i ankete poslodavaca o potrebnoj radnoj snazi, Nacionalna služba za zapošljavanje donela je odluku o obukama koje će biti realizovane u ovoj godini: 

Ove godine biće organizovana obuka za operatere na CNC mašinama, za 15 lica u Kikindi i 5 u Senti. Takođe, realizovaćemo i obuku za rukovanje građevinskim mašinama, za 5 lica u našem gradu. Predloženo je i da se izvodi obuka za 18 lica sa invalidieteom, i to za izradu radne odeće, za pakovanje tekstilnih proizvoda i osnovna informatička obuka – kaže Mitrović. 

 

Pratite nas FB