Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 28. maj

Danas je četvrtak, 28. maj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznat kao Spasovdan. Ovaj praznik se obeležava uvek četvrtkom, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica. U crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom.

 

Hitna služba:

Zaposleni u kikindskoj Hitnoj pomoći juče su intervenisali 28 puta. Na poziv pacijenata bilo je 15 intervencija, dok je u ambulanti pomoć zatražilo 13 građana. 

Policijska uprava:

Na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga, u toku jučerašnjeg dana, registrovane su dve saobraćajne nezgode u Kikindi i Kanjiži, sa pričinjenom materijalnom štetom.

Testiranje na koronavirus na lični zahtev i u Kikindi:

Kikinđani koji žele da se testiraju na koronavirus mogu to da učine na Odeljenju mikrobiologije Zavoda za javno zdravlje, koje se nalazi u Opštoj bolnici. Pre testiranja neophodno je uplatiti iznos od 6.000 dinara na žiro račun koji se može pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja i na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Nakon toga, građani sa priznanicom, kao dokazom uplate, dolaze na testiranje, koje se obavlja jednostavno, uzimanjem brisa iz nosa i grla, radnim danima od 7 do 15 sati. Rezultati se dobijaju u roku od 48 sati. Pravo na besplatno testiranje imaju građani sa simptomima koronavirusa, kao i studenti i maloletna lica koji putuju u zemlje koje zahtevaju negativan PCR test. 

Nastava na daljinu u Vojvodini završava se u petak:

Poslednji dan nastave na daljinu za sve đake biće petak, 29. maj. Osmaci se zvanično raspuštaju 5. juna, dok je završetak školske godine za učenike od prvog do sedmog razreda osnovne škole 16. jun. Prve dve nedelje juna rezervisane su za organizaciju posebnih časova, u zavisnosti od toga da li đaci dolaze na pripreme za malu maturu ili da poprave ocene. Polaganje probnog završnog ispita je 2. juna, a male mature 17, 18. i 19. juna. Rezultati se objavljuju 23. juna. Maturanti gimnazija raspustili su se 22. maja, učenici trećeg razreda trogodišnjeg obrazovanja i četvrtog razreda stručnih škola završavaju školsku godinu 29. maja, dok je za ostale srednjoškolce kraj nastavne godine 19. jun. Za polaganje velike mature rezervisani su 4, 5. i 6. jun, dok će 24. juna maturanti moći da se prijave za željeni fakultet.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi:

U ponedeljak, 1. juna, u periodu između 8:30 i 12 časova, u prostorijama Crvenog krsta biće održana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Zakazivanje je obavezno, putem telefona: 422-569 i 427-711 ili lično u Crvenom krstu. 

Konkurs za upis polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku:

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku, koji je otvoren do 5. juna. Za potrebe Policijske uprave u Kikindi konkurs je raspisan za ukupno 19 polaznika i to 10 za radno mesto policajac za potrebe policijskih ispostava Kikinda, Ada, Senta, Kanjiža i Čoka, 9 za radno mesto saobraćajni policajac za potrebe Odeljenja saobraćajne policije u Kikindi i 20 polaznika za radno mesto granični policajac (10  za Stanicu granične policije Kikinda i 10 za Stanicu granične policije Đala). Prijava na konkurs sa dokumentacijom, podnosi se policijskoj stanici po mestu prebivališta kandidata. Uslovi konkursa mogu se naći i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova mup.gov.rs  i sajtu Centra za osnovnu policijsku obuku copo.edu.rs. 

Kompanija FCC:

U okviru prolećne akcije sakupljanja kabastog otpada, od danas do ponedeljka 1. juna kontejneri za krupan otpad biće postavljeni na sledećim lokacijama u Mokrinu: ugao ulica Svetog Save i Dimitrija Tucovića, Jovana Jovanovića Zmaja i Dositeja Obradovića, Prvomajske i Beogradske, i na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Sonje Marnković. U gradskoj zoni, još danas i sutra 6 kontejnera nalaziće se u Ulici Braće Bogaroški, od Oslobođenja do Save Tekelije. U toku akcije kontejnere je moguće premestiti i na druge lokacije, ako je to potrebno. Telefon za informacije: 0800/ 111 666. 

Udruženje penzionera:

Udruženje penzionera Kikinda, koje se nalazi u Ulici Vojvode Putnika broj 37, obaveštava starije sugrađane da je počelo sa radom. Svi penzioneri koji žele da ugovore i realizuju svoje potrebe po svim povoljnostima i uslovima koje Udruženje nudi, mogu to učiniti ponedeljkom, sredom i petkom od 9 do 12 časova. Radi bezbednosti svih, neophodno je poštovati sve propisane mere zaštite, te je pri dolasku u Udruženje neophodno nositi masku i rukavice. Telefon za dodatne informacije: 421 442

Upis u Muzičku školu:

Osnovna muzička škola „Slobodan Malbaški“ u našem gradu poziva roditelje da prijave zainteresovanu decu za upis u pripremni i prvi razred u školskoj 2020/2021. godini. Budući učenici mogu da se prijave za sledeće instrumente: klavir, klarinet, flauta, violina, harmonika, gitara i tambura, kao i za solo pevanje. Prijavljivanje se vrši putem mejla: msmalbaski@msmalbaski.com ili putem telefona: 442-474, radnim danima od 8 do 12 sati. U prijavi je potrebno navesti: ime i prezime deteta, razred u osnovnoj školi, za koji instrument se prijavljuje i kontakt telefon roditelja. Prijemni ispit biće organizovan početkom juna, a roditelji će biti obavešteni o tačnom datumu i vremenu.   

JP „Toplana“:

Javno preduzeće „Toplana“ apeluje na korisnike daljinskog grejanja da redovno izmiruju svoje obaveze za isporučenu toplotnu energiju. Korisnicima koji imaju dugovanja, a nisu u mogućnosti da izmire dug jednokratnom uplatom, JP „Toplana“ će omogućiti da isti mogu izmiriti sačinjavanjem Sporazuma o izmirenju duga u mesečnim ratama, sa krajnim rokom plaćanja celokupnog duga do 1. oktobra. Detaljnije informacije možete dobiti pozivom na brojeve: 435 055 i 402 330. 

Obaveštenje za korisnike dečjeg dodatka:

Gradski sekretarijat za društvene delatnosti obaveštava sve korisnike dečjeg dodatka, kojima je isteklo pravo za vreme vanrednog stanja, da mogu produžiti pravo do 31. maja. 

Obaveštenje za izbeglice:

Povereništvo za izbeglice i migracije u Gradskoj upravi grada Kikinde obaveštava izbeglice sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Kikinde da  javni poziv na realizaciji pomoći kroz otkup seoskih kuća u okviru Regionalnog stambenog programa traje do 1. juna. Dokumentacija za učešće na javnom pozivu može se preuzeti u kancelariji povereništva. Kontakt telefon kancelarije povereništva je 410-164.

Literarni konkurs za osnovce:

Mesna zajednica Mokrin raspisala je literarni konkurs „Rašin šešir“, koji je otvoren do 20. juna. Pravo učešća imaju učenici osnovnih škola, a potrebno je da napišu pesmu na temu „Kako se piše pesma“. Radovi se šalju isključivo elektronskim putem na mejl danrasepopova@gmail.com. Osim pesme, koja treba da bude napisana ćirilicom i fontom Times New Roman, potrebno je poslati i ime i prezime učenika, ime predmetnog nastavnika, ime škole, kontakt telefon i mejl adresu. Žiri će dodeliti Povelju „Rašin šešir“ jednu prvu, dve druge i tri treće nagrade, a nagrađeni učenici nastupiće na manifestaciji „Dan Raše Popova“, koja će biti održana 26. juna u Mokrinu. 

Sport:

„Narandžasto pleme“, ženski deo ekipe Kluba američkog fudbala „Mamuti“,  poziva devojčice starije od 13 godina da im se pridruže. Zainteresovane dame mogu da se jave preko Fejsbuk stranica Orange Tribe Kikinda i Klub američkog fudbala Mamuti, putem mejla kikindamamuti@gmail.com ili pozivom 066 20 22 50 (trener Branislav Fekete).

Kursna lista:

Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 117,5923 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Vreme:

Promenjivo oblačno sa sunčanim intervalima, moguća povremena kiša. Maksimalna temperatura u Kikindi 20 stepeni. 

Bioprognoza:

Zadržava za period sa nepovolјnim uticajem biometeoroloških prilika za hronične bolesnike, a naročito za cerebrovaskularne i osobe sa disajnim tegobama. Kod meteoropata su mogući nervoza, problemi sa snom i glavobolјa. Oprez se savetuje svim učesnicima u saobraćaju.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!