U toku prijavljivanje za plivanje za časni krst na Bogojavljenje

Ronilački klub „Orka“ i Srpska pravoslavna crkva i ove godine organizuju tradicionalno plivanje za časni krst, koje će biti održano na Bogojavljenje, 19. januara na Starom jezeru, sa početkom u 12 sati. Prijave traju do utorka, 17. januara. Prema rečima Stojana Bogosavljeva, predsednika Ronilačkog kluba „Orka“, zasad se prijavilo desetak učesnika: 

Deveti put organizujemo plivanje za časni krst, sve ostaje isto kao i do sada. Vremenske prilike nam ove godine idu u prilog, najverovatnije se jezero do tada neće zalediti. Svi zainteresovani još uvek mogu da se prijave, najkasnije do utorka, kako bismo ispoštovali proceduru lekarskog pregleda, kako se ne bi dogodilo nešto neželjeno. Kada je u pitanju starosna granica, ona ne postoji, samo je za maloletna lica potrebna saglasnost roditelja. Dosad je najmlađi učesnik imao 14 godina – kaže Bogosavljev i dodaje da svi koji to žele, mogu da se prijave putem telefona: 063/ 384 792 ili putem Fejsbuka Orka Ronilackiklub.

Krajem prethodne godine, na svečanosti povodom obeležavanja Dana grada, Ronilačkom klubu „Orka“ uručeno je priznanje iz oblasti sporta „Nika Mirkov“, za izuzetne rezultate i iskazanu humanost u sportu:

Nagrada nam mnogo znači, jer predstavlja priznanje za naš veliki trud kojimo smo uložili, pre svega kada je humanitarni rad u pitanju. Radimo sa osobama sa invaliditetom, kako obuku u ronjenju, tako i rekreaciju u terapijske svrhe, a osim toga, pioniri smo u mnogim disciplinama podvodnog sporta u Srbiji i sa veoma značajnom međunarodnom saradnjom. S obziorm na sve to, priznanje je došlo u pravom trenutku i motiviše nas da nastavimo sa tim aktivnostima. 

Saradnju sa kikindskim Udruženjem multiple skleroze Ronilački klub započeo je pre nekoliko godina. Plivanje i ronjenje umnogome koriste osobama koje se suočavaju sa ovom bolešću: 

Imamo trenutno nekoliko aktivnih članova, koji se trude da ispune sve standarde ronilačke obuke i koji su učestvovali čak i u maratonu u plivanju sa perajima i osvojili „Trofej Beograda“. Pokušavamo da ih animiramo i uključimo u naše aktivnosti, jer je podvodni sport jedini inkluzivni sport, u kojem su osobe sa invaliditetom pod vodom potpuno ravnopravne sa nama – objašnjava Bogosavljev. 

Ronilački klub „Orka“ jedini je u Srbiji koji se bavi podvodnim hokejom. Naš sagovornik objašnjava da je u pitanju sport koji se igra već pedesetak godina i da je kikidnski klub prvi koji je uključio decu u ovaj sport:

Godinama učestvujemo na turnirima i organizujemo kampove. Rado su nas prihvatili mnogi evropski klubovi, tako smo već nekoliko puta ugostili klubove iz Mađarske i Turske, a i mi smo bili u njihovim kampovima. Prošle godine smo prvi put išli u Sloveniju, tako da se nadamo da će sve to zaživeti, a naša želja je da ovaj sport omasovimo u Srbiji. Planova uvek ima, sve zavisi od finansijske situacije, ali ove godine planiramo po jedan turnir u  hokeju i u ragbiju, a najverovatnije ćemo učestvovati i na kampu u Austriji. 

error: Content is protected !!