Sove Kikindu svetu preporučuju: Počeo 11. „Sovembar“

fb-share-icon0
0
Pin Share20

U našem gradu se i ove godine organizuje „Sovembar“, koji je u kalendaru kikindskih manifestacija već 11 godina. „Sovembar“ je manifestacija ekološkog karaktera, u okviru koje se organizuju naučni i zabavni programi. Osnovni zadatak „Sovembra“ je obrazovanje dece i mladih, kroz programe Turističke organizacije, uz podršku Grada Кikinde, Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Narodnog muzeja Кikinda, Narodne biblioteke „Jovan Popović“, SC „Jezero“, Centra za stručno usavršavanje i Muzičke škole:

Ponosni smo što jedna od turističkih atrakcija Kikinde već godinama privlači pažnju javnosti. „Sovembar“ je pre svega posvećen i namenjen deci, jer je cilj da ih naučimo o sovama, šta vole, šta ne vole, čime se hrane, jer ćemo na taj način zajedničkim snagama doprineti tome da se one svake zime vrate u naš grad -rekla je za naš radio Jasmina Milankov, v.d. direktora Turističke organizacije Kikinde. 

Naš grad je najveće urbano zimovalište malih ušara na svetu i jedino mesto koje ima jedinstven rezervat prirode u samom centru. Činjenicu da je Kikinda jedino urbano zaštićeno zimovalište sova ušara na svetu treba negovati, iskoristiti i svake godine odgovornošću i pažnjom privući što veći broj jedinki: Broj sova u našem gradu svake godine oscilira i zavisi od uslova sredine, a 2009. godine su u Kikindi izbrojane rekordne 743 sove. Usled toplog vremena očekuje se nešto manji jedinki, a prvo brojanje zakazano je za petak, 25. novembar:

Poslati su pozivi svim školama da prijave ekipe za „Sova patrolu“. Nadam se da će uspeti da izbroje sve sove jer nije bilo mrazeva pa je lišće još uvek na drveću, što malo otežava vidljivost sova koje su već stigle. Možda će iz tog razloga biti sve malo teže i zahtevnije, ali se nadamo da će biti uspešno.

„Sovembar“ je ove godine u konkurenciji za prestižnu nagradu u oblasti turizma „Turistički cvet“, koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije:

Jako smo ponosni na „Turistički cvet“ koji smo dobili za Dane ludaje, a sada su se stekli uslovi da ponovo konkurišemo, ovoga puta sa „Sovembrom“. Pozivam sve da na sajtu Turističke organizacije Srbije, na vrlo jednostavan način, glasaju za „Sovembar“, najkasnije do 17. novembra. 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!