Rad iz kancelarije ili rad od kuće – šta vam više odgovara?

Kada se tokom 2020. godine pojavila mogućnost da radimo od kuće, mnogi od nas nisu bili sigurni kako će to da izgleda. Jedino što smo znali bilo je da će nam ovaj model rada spasiti zdravlje i živote, ne izlažući nas opasnosti provođenja vremena među drugim ljudima. Danas, međutim, kada je ovaj način rada već godinama među nama, možemo da se okrenemo prema njemu iz kritičkog ugla i da sagledamo sve njegove dobre i loše strane. Jer, iako sloboda da organizujete svoje vreme i provedete radni dan u pidžami deluje kao najbolja stvar na svetu, ovo naprosto ne odgovara svim ljudima oko nas.

rad od kuce

Stoga je važno znati šta je dobro u radu od kuće, a šta bi moglo da bude ono što nam ne odgovara. Ako i vi želite da dođete do ove spoznaje, evo nekoliko stvari koje bi mogle da vam pomognu da zaokružite svoj stav.

Prednosti rada od kuće

Pre svega, moramo da budemo svesni da rad od kuće zaista ima pregršt prednosti, od slobode da opremite sopstvenu kancelariju u skladu sa svojim željama do mogućnosti da radite kada želite u toku dana. Ovo su vrlo važne stvari za svakog zaposlenog, naročito ljude koji moraju da rade nekoliko stvari istovremeno – da rade i brinu se o deci u isti mah, ili pak da rade dva ili tri posla – jer oni ne bi mogli da sve postignu kada bi radili od kuće. Takođe, rad od kuće smanjuje potrebu da putujete do posla, što je dobro ne samo za kompaniju za koju radite, već i za celu planetu. Sa strane poslodavaca, rad od kuće predstavlja neverovatnu uštedu za putne troškove i troškove održavanja poslovnog prostora, što znači da će i oni biti spremni da vas ohrabre za ovu ideju. 

Prednosti rada iz kancelarije

Nažalost, neki ljudi ne vole da provedu ceo radni dan sami i da komuniciraju sa svojim kolegama preko interneta, već više vole da rade u kancelariji i da sve obaveze obavljaju “uživo”, na tradicionalan način. Za sve te ljude, rad od kuće ne predstavlja dobro rešenje, i stoga bi oni trebalo da se drže rada iz kancelarije. Ovo je naročito moguće za sve zaposlene koji ulože nešto vremena u organizaciju svog radnog prostora, od toga gde im stoji neophodan papir za štampanje koji koriste nekoliko puta dnevno do toga gde će ostaviti svoje lične stvari kada stignu u kancelariju. Najzad, ako želite da uradite sav posao u toku radnog dana bez da stalno strepite da li će vaš internet izdržati toliki protok, bolje je da se nalazite u kancelariji gde možete biti sigurni da neće doći do prekida ili nekih drugih problema.

Mane jednog i drugog modela rada

Iako deluju kao savršena rešenja za različite vrste ljudi, mogućnosti rada od kuće ipak neće odgovarati svima. Sa jedne strane, ako nemate nikoga ko će kontrolisati vašu produktivnost, velike su šanse da ćete provesti jedan deo dana ne radeći ništa već jednostavno prateći šta se dešava na društvenim mrežama. Tako nećete moći da ostvarite sve svoje ciljeve, i stoga je bolje da provodite vreme u kancelariji gde ćete biti okruženi drugim ljudima koji će takođe imati svoje obaveze i stoga želeti da ih ostvare što pre. Međutim, ako ste disciplinovani i održavanje koncentracije i produktivnosti vam ne predstavlja problem, rad od kuće mogao bi da vam odgovara više no što se nadate. Ovako ćete moći da uklopite i svoje privatne obaveze u svoj radni dan i da zapravo stignete da uradite više nego ranije. Povrh svega, pošto nećete imati obavezu puta od kuće do posla, moći ćete više vremena da posvetite sebi ili porodici.

Kako doneti odluku?

Iako izgleda nemoguće doneti pravu odluku u ovom slučaju jer nije moguće biti i kod kuće i u kancelariji u isto vreme, postoji način da shvatite koji model rada vam više odgovara – isprobajte i jedan i drugi. Ukoliko vam poslodavac nudi mogućnost rada od kuće, provedite neko vreme radeći to, pa se onda vratite u kancelariju, i testirajte sami sebe. Brzo ćete shvatiti koja opcija vam više prija, koja vas čini produktivnijima, u kojoj možete više stvari da uradite za manje vremena, i u kojoj se osećate fizički i mentalno zadovoljniji. 

Tek kada iskusite rad u oba modela koja su vam dostupna, moći ćete da donesete odluku iza koje ćete stajati – a čak i ako shvatite da vam određeni način rada više ne odgovara, uvek možete da se vratite onoj drugoj opciji. Pošto i rad u kancelariji i rad od kuće imaju svojih prednosti, sigurno ćete lako pronaći alternativu u kojoj ćete biti produktivni i zadovoljni!

error: Content is protected !!