Strategija razvoja sporta na javnom uvidu do 27. decembra

Nacrt Strategije razvoja sporta, za period od 2024. do 2030. godine, na javnom uvidu je na zvaničnom sajtu grada do 27. decembra, do kada mogu da se dostave primedbe i predlozi. U pitanju je planski dokument kojim su obuhvaćeni delovi koji se tiču sportskih organizacija, školskog sporta, sporta za osobe sa invaliditetom, kao i rekreativnog sporta. Cilj izrade Strategije razvoja sporta je da se osigura održiv i prosperitetan sportski sektor u gradu, koji će podsticati zdrav način života i unaprediti kvalitet života stanovnika: 

Strategija je urađena tako da je usklađena sa zakonom o sportu, a predstavlja i plan sanacije sportske infrastrukture, koju bi trebalo unaprediti. Završili smo projekat trenažne dvorane i atletskog stadiona, razmatrali smo sve što je neophodno uraditi u školskim salama, tako da nam je sada prioritet unapređenje rada Sportskog centra i objekata oko zgrade, kao i izgradnja fudbalskog stadiona, čije radove će finansirati država – rekao je Dragan Pecarski, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

U okviru Strategije sporta definisano je pet ciljeva:

Prvi cilj je da se investira u postojeću i izgradi nova sportska infrastruktura, potom da povećamo broj kvalifikovanih sportskih stručnjaka, onda da kontinuirano pomažemo sportskim organizacijama kao i reaktivacija neaktivnih klubova, radićemo na školskom sportu i da se maksimalno posvetimo osobama koje su nedovoljno obuhvaćene sportskim aktivnostima – rekao je Ljubomir Vasičin, stručni saradnik u Timu za izradu Strategije.

Izradom Strategije trebalo bi da se znatno unapredi kvalitet sporta u našem gradu:

Grad Kikinda i Sportski savez Kikinde sprovodiće sve što je zacrtano u Strategiji i nema sumnje u realizaciju kompletnog dokumenta. Moramo da ulažemo u sportsku infrastrukturu jer bez toga nema ni napretka – dodao je Zoran Blažić, generalni sekretar Sportskog saveza Kikinde.

U izradi strategije učetvovale su i Tijana Sivčev, iz resornog Sekretarijata i Dragana Pecarski, gradski sportski inspektor:

Moj zadatak je bio da obiđem sportske klubove kako bih utvrdila dokle su stigli sa usklađivanjem odredbi iz zakona koji je donet još 2016. godine. U Kikindi imamo 139 sportskih klubova, a oko 90 njih potpuno je usladilo svoja akta sa zakonskim odredbama – rekla je Dragana Pecarski.

error: Content is protected !!