INFO Servis, Sport

Unapređenje sporta u Vojvodini kroz edukaciju i razmenu iskustava

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu realizuje projekat pod nazivom „Unapredimo sport u Vojvodini“, sa ciljem edukacije i razmene iskustava i što boljeg institucionalnog povezivanja svih činilaca sistema sporta u pokrajini. U okviru projekta danas je u našem gradu održan prvi radni sastanak na temu „Funkcionisanje sporta na lokalnom nivou“, kojem su prisustvovali predstavnici Kikinde, Novog Bečeja, Bečeja , Žitišta i Nove Crnje, kao i pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta. 

 

U okviru realizacije projekta „Unapredimo sport u Vojvodini“, pokrajinski sekretar Dane Basta obilazi jedinice lokalne samouprave u Vojvodini, kako bi kroz radne sastanke bilo sagledano funkcionisanje sporta na lokalnom nivou:

Cilj je da razgovaramo sa donosiocima odluka u oblasti sporta, kako bismo unapredili kompletnu strukturu sporta na nivou APV. Prešli smo Pravilnik i čuli na terenu kakvi su problemi zastupljeni, tako da ćemo ih u narednom periodu rešavati zajednički. Cilj nam je da lokalne samuprave uputimo sa pravilnicima kako bi se povezali sa lokalom, AP Vojvodinom i Ministarstvom. Sport u Vojvodini dobro funkcioniše, ali ima mesta za napredak -kazao je Basta. 

Kikinda je prva lokalna smaouprava u kojoj je održan okrugli sto na temu unapređenja sporta. Gradonačelnik Nikola Lukač kaže da je na današnjem sastanku predstavljeno ono što svaki sportski kolektiv i teritorijalni savez na lokalnom nivou treba da radi:

Razmenili smo iskustva i probleme, koji su manje više slični u lokalnim smaoupravama. Izneli smo predloge kako sportski kolekitvi dodatno mogu da pomognu i implementiraju sugestije Pokrajinskog sekreatarijata i da sve ove ideje pokušamo u narednom periodu da stavimo u lokalne strategije – rekao je Lukač. 

Planirano je da se realizuje ukupno jedanaest radnih sastanaka. Na svakom od ovih sastanaka, biće zastupljene tri do pet jedinica lokalnih samouprava, koje će za tu priliku delegirati svoje predstavnike iz redova članova veća zaduženih za sport, predsednika i generalnih sekretara opštinskih/gradskih sportskih saveza. Ključni ciljevi i benefiti realizacije ovog projekta za sve njegove učesnike su edukacija i razmena iskustava; definisanje prioriteta i pravci daljeg delovanja; kvalitetnije vertikalno i horizontalno institucionalno povezivanje svih činilaca sistema sporta u APV, pokretanje novih razvojnih programa, izrada analize stanja sporta u AP Vojvodini, izrada novih baza podataka i drugo. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!