Učenici OŠ „Đura Jakšić“ pobednici kviza „Pokaži svetu kako čuvaš Planetu“

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Kancelarija za mlade, Pokret gorana Kikinde i Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, organizovali su danas u Kulturnom centru ekološki kviz „Pokaži svetu kako čuvaš Planetu“, namenjen učenicima šestog i sedmog razreda. Nakon kvalifikacionog dela i finala, prvo mesto zauzeli su učenici OŠ „Đura Jakšić“ (Mario Banjaš, Nikolija Mirkov i Isidora Klenanc), drugo OŠ ,,Sveti Sava“ (Mia Pavlov i Jovana Karić), a treći su bili učenici OŠ ,,Jovan Popović“ (Iva Đomparin, Marija Đurčinovski i Aleksandra Kuzmanov). Svi učesnici kviza nagrađeni su vaučerima za kupovinu sadnica drveća i cveća za svoje škole, a tri prvoplasirane ekipe će ići i na nagradnu ekskurziju. 

Zeleni kviz Pokaži svetu kako čuvaš Planetu organizovan je drugu godinu zaredom, a ovoga puta učestvovalo je deset škola. Kviz obuhvata razne praktično oblikovane aktivnosti, koje podstiču razvoj svesti kod mladih o značaju i mogućnosti očuvanja, racionalnog korišćenja i unapređenja životne sredine. Sadržaj praktičnih aktivnosti u zelenom kvizu odnosi se na pravilno razvrstavanje otpada, reciklažu, poznavanje pojmova o životnoj sredini i ulogu čoveka u održavanju i zaštiti životne sredine.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je i ove godine podržao realizaciju kviza „Pokaži svetu kako čuvaš Planetu“. Veoma nas raduje što je i ove godine bilo veliko interesovanje i gradskih i seoskih škola. Svi učesnici dobijaju zelene vaučere za nabavku sadnica ili cveća, da oplemene školska dvorišta. Finalisti, pored tih vaučera, dobijaju i nagradnu ekskurziju, koja obuhvata posetu Sremskim Karlovcima i Ekološkom centru Radolovački – rekla je Nevena Mesaroš Oličkov iz Pokreta gorana Kikinde. 

Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj izrazila je veliko zadovoljstvo što se u Kikindi bude aktivizam i ideje udruženja građana u oblasti ekologije: 

Mali je broj udruženja koja se bave zaštitom životne sredine, zbog čega bih istakla značaj Pokreta gorana Kikinde i važnost organizovanja ovakvog kviza. Svi imamo isti cilj, a to je buđenje ekološke svesti građana svih uzrasta -rekla je Narančić. 

I ovoga puta u realizaciji kviza učestvovali su volonteri iz Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i Kancelarije za mlade: 

Već dve godine imamo lepu saradnju sa Pokretom gorana Kikinde, tako da smo i ovog puta pomogli realizaciju ekološkog kviza. Podržavamo svaki vid akcija koje uključuju omladinu– rekla je Dunja Ćešić, koordinatorka Kancelarije za mlade. 

 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!