U nedelju menjamo vreme, ali ne i navike!

Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 29. oktobra u tri sata pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Ovog vikenda, u nedelju 29. oktobra, u 3 sata ujutru, časovnici će biti pomereni za jedan sat unazad, tako da se vreme u tri sata računa kao dva sata.  Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.

Pomeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo. Tokom poslednjeg veka, model pomeranja kazaljki na satu prihvatla je cela Evropa i Severna Amerika, dok je u ostalim delovima sveta letnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Do pre nekog vremena letnje računanje vremena sprovodila je i Rusija, ali odlukom Vladimira Putina to je ukinuto. Turska je proőle godine uvela stalno letnje računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

Izvor: N1

error: Content is protected !!