Ekološka nedelja: Izložba „Moje prirodno okruženje“ i defile malih ekologa

Povodom obeležavanja dva važna datuma, Međunarodnog dana zaštite od buke i Dana planete Zemlje, Sekreterijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj organizovao je „Ekološku nedelju“. Ona sadrži ekološke aktivnosti u kojima će učestvovati deca svih uzrasta, sa ciljem buđenja ekološke svesti, kao i značaja očuvanja prirodne i društvene sredine.

Prvog dana „Ekološke nedelje“ bilo je organizovano merenje buke u radnoj sredini, gde su se srednjoškolci upoznali sa štetnim dejstvom buke po zdravlje i životnu sredinu, kao metodama i instrumentima za merenje buke. Merenje buke je izvršeno u radionici Tehničke škole u Kikindi. Takođe, u našem gradu, kao i okolnim selima, vršeno je merenje komunalne buke.

U Kikindi se tokom godine održavaju brojne manifestacije i festivali za decu, a današnji dan, obeležila je manifestacija „Pozdrav proleću“, koja već više od dve decenije zauzima važno mestu među najznačajnijim aktivnostima u našem gradu u organizaciji Kulturnog centra. Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, podseća da je ovo treći put da se u okviru ove manifestacije organizuje i defile malih ekologa:

Danas je održana izložba „Moje prirodno okruženje“. Radovi koji su dostavljeni izloženi su u galeriji Kulturnog centra. Dan ekološkog kalendara, odnosno „Pozdrav proleću“ obeležili su najmlađi, pravi modni kreatori na jednoj ogromnoj pisti na Gradskom trgu, prošetali su i svojim porukama, ukazali na to koliko je bitno brinuti o životnoj sredini. – izjavila je Miroslava Narančić.

Takmičenje u puzanju, je takođe danas održano u našem gradu. Interesovanje je bilo ogromno, pa je učešće uzelo više od 20 mališana, uzrasta do 14 meseci. Najbrža beba u gradu bio je Vukan Gak, koji je, sa svojih 8,5 meseci prvi dopuzao do svoje mame Ivane.

Manifestacija „Pozdrav proleću“ je prvi put organizovana 1999. godine. Ljudi koji su tada radili, okupljali su decu, ali tada to nije bilo od velikog značaja. Vremenom je to preraslo u jednu veliku  manifestaciju Kulturnog centra i evo upravo danas možete videti koliki je odziv i dece i naših sugrađana. Rasterali smo oblake, družimo se, igramo i pevamo svi zajedno. – rekla je Tanja Nožica, zamenica direktora Kultunog centra.

 

error: Content is protected !!