INFO Servis

U Muzeju otvorena izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“

Danas je u Narodnom muzeju u Kikindi otvorena izložba posvećena nastanku i ratnom putu Prve srspke dobrovoljačke divizije, koja je osnovana u Odesi u aprilu 1916. godine. Izložbu čini 40 panoa sa tekstovima, crtežima, mapama, vojnim kartama i legendama gde su se bitke odigralavale. 

Miloš Pušara, istoričar kikindskog Narodnog muzeja, kaže da ova izložba na studiozan i temeljan način govori o nastanku i ratnom putu Prve srpske dobrovoljačke divizije, koju su činili Srbi nastanjeni u Austrougarskoj monarhiji i kao vojni obveznici mobilisani u autsrougarske trupe, upućeni u Galiciju, na istočni front:

Iz solidarnosti, patriotskih pobuda i ljubavi prema pravoslavnoj Rusiji, dolazilo je do masovnog predavanja ruskoj vojsci. Ubrzo je formirana Prva srpska dobrovoljačka divizija, i u sklopu 47. ruskog korpusa upućena je na dobrudžanski front. Vojnici su tamo pokazali veliku hraborst, ali su imali i velike gubitke – objašnjava Pušara. 

Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač, koji je istakao da je Kikinda u ratovima iznedrila mnoge heroje, koji su dali svoje živote kako bismo mi danas imali slobodu:

U sastavu Prve srpske dobrovoljačke divizije bilo je oko 1 700 naših Kikinđana, na šta smo mi vrlo ponosni. Sećamo se svih onih koji su dali živote kako bismo mi danas uživali u slobodi. Dan pobede nad fašizmom, 9. maj je značajan datum, i u sklopu njegovog obeležavanja otvorena je i ova izložba – rekao je Lukač. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!