„Sova patrola“ izbrojala blizu 200 malih ušara u centru grada

Jedanaestu godinu zaredom u našem gradu organizuje se manifestacija „Sovembar“, posvećena malim ušarama, zaštitnom znaku Kikinde. „Sovembar“ je manifestacija ekološkog karaktera, u okviru koje se organizuju naučni i zabavni programi, namenjeni pre svega najmlađima. U prostorijama Sportske sale „Partizan“ učenici osnovnih i srednjih škola pripremili su izložbu, održan je kviz znanja o sovama ušarama, a organizovana je i „Sova patrola“, brojanje jedinki u centru grada. 

Naš grad je najveće urbano zimovalište malih ušara na svetu i jedino mesto koje ima jedinstven rezervat prirode u samom centru. Činjenicu da je Kikinda jedino urbano zaštićeno zimovalište sova ušara na svetu treba negovati, iskoristiti i svake godine odgovornošću i pažnjom privući što veći broj jedinki: 

Raduje nas što svake godine sve više dece učestvuje u „Sovembru“, što potvrđuje da ova manifesatacija ima budućnost. Na kvizu znanja o sovama ušarama učestvovalo je 13 ekipa, što je najveći broj do sada. Neophodno je da svi zajedno čuvamo i pazimo naše sove, kako bismo mogli da uživamo u njihovom prisustvu – rekla je Jasmina Milankov, v.d. direktora Turističke organizacije Kikinda. 

Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić, tradicionalno je bio gost našeg grada, kako bi zajedno sa kikindskim osnovcima učestvovao u prebrojavanju sova. Toplo vreme u novembru odrazilo se na brojnost sova, ali su one ipak i ove godine izabrale Kikindu kao omiljeno zimovalište i kao miran grad sa dobrim domaćinima:

Ne postoji grad koji je lepše primio i prihvatio ptice od Kikinde. Ova lokalna zajednica je uradila zaista mnogo, kada je u pitanju edukacija dece o sovama, tako da je svaki mali Kikinđanin budući ornitolog i čuvar prirode. Ove godine ima više sova nego prošle, zasad smo izbrojali preko 190 jedinki. Najveći broj ptica nalazi se na lišćarima u centru grada, a nakon opadanja lišća preći će na četinare– rekao je Ružić. 

Obeležavanju Sovembra prisustvovao je i Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada:

Kikinđani jako vode računa o životnoj sredini i pomažu svima onima koji se trude da zaštite ove retke vrste. Veoma je značajno za Kikindu što može da priušti mnogobrojnim posetiocima sa raznih strana da vide ove ptice. Ovo je i jako lep način da promovišemo naš grad, kako bi ga što više ljudi posetilo – poručio je Bogdan. 

Broj sova u našem gradu svake godine oscilira i zavisi od uslova sredine, a 2009. godine su u Kikindi izbrojane rekordne 743 sove.

error: Content is protected !!