Smotra mehanizacije: Zimska služba spremna za održavanje puteva

Prema Zakonu o javnim putevima, zimsko održavanje puteva stupilo je na snagu 15. novembra, a sprovodiće se do 31. marta. Ove godine posao je poveren firmi „Ekogradnja“. 

Zimsko održavanje puteva prema Zakonu sprovodi se od polovine novembra do kraja marta. Da je sve spremno za naredni period, potvrdio je danas na smotri ljudstva i mehanizacije Zimske službe Zoran Bjelan, tehnički direktor firme „Ekogradnja“, koja je dobila posao održavanja puteva u zimskom periodu: 

Dugi niz godina se bavimo zimskim održavanjem puteva, ali ove godine prvi put radimo u Kikindi i očekujemo da ćemo uspšeno realizovati ovaj ugovor. Imamo na raspolaganju svu potrebnu mehanizaciju, po operativnom planu zimske službe: kamione, grejdere, mini utovarivače i buldozere. Zbog vremenskih prilika, Zimska služba nije aktivna i trenutno ne postoji potreba za dežurstvima. Na lageru imamo oko 100 tona soli, a  dat je nalog za nabavku dodatne količine, kao i kamenog agregata, tako da će svega biti dovoljno – rekao je Bjelan. 

Zimska služba održavaće puteve prvog i drugog prioriteta gradskih i vangradskih saobraćajnica, u dužini od oko 130 kilometara, za koje je u obavezi da obezbedi prohodnost. Nekategorisani putevi trećeg prioriteta će takođe biti očišćeni u slučaju većih padavina i vanrednog stanja i situacije: 

Grad Kikinda ove godine izdvojio je 15 miliona dinara za održavanje puteva u zimskom periodu. Nadamo se da neće biti velike potrebe za angažovanjem kompletnog kapaciteta Zimske službe, ali u svakom slučaju spremni dočekujemo zimsku sezonu. Putevi prvog prioriteta su dužine oko 97 kilometara i obuhvataju puteve do mesnih zajednica, prsten oko Kikinde, kao i do najvažnijih institucija, dok su drugi prioritet vrtići i škole. Izvođač radova je po prestanku padavina ili stvaranju ledenog porkivača dužan da u roku od 4 sata obezbedi normalno funkcionisanje – rekao je gradonačelnik Nikola Lukač. 

 

error: Content is protected !!