Rekreatvinom biciklističkom vožnjom do Vodica Kikinđani promovišu zdrav način života

fb-share-icon0
0
Pin Share20

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj organizovao je danas rekreativnu biciklističku vožnju, od Vatrogasnog doma do crkvice „Vodice“, na ukupnoj dužini od oko 10 kilometara. U današnjoj akciji učestvovali su predstavnici Sekretarijata, zaposleni u Gradskoj upravi i ostali građani. 

Rekreativna vožnja biciklima, u okviru najvećeg događaja u Evropi posvećenog održivoj mobilnosti, je u našem gradu organizovana prvi put pre osam godina, a u okviru akcija učesnici su vozili bicikle do okolnih sela i nazad, do susedne Rumunije, a prošle godine do Simićevog salaša. Cilj ove aktivnosti je promocija ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva i zdravog načina života:

Kikinda je jedan od vojvođanskih gradova sa najviše bicikala, svako domaćinstvo ima u proseku dva do tri bicikla. Kikinđani veoma vole ovu aktivnost, što se vidi po odzivu sugrađana, među kojima je i mnogo dece. Trudimo se da svake godine to bude neka druga lokacija, sa kojom će se naši najmlađi sugrađani upoznati. Ove godine je to crkvica „Vodice“, koja nije daleko, tako da se nadam da se deca neće umoriti i da će uživati u vožnji i lepom vremenu, a uz to naučiti nešto o životnoj sredini i lokalitetu koji posećujemo  -rekla je Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine. 

Akciji se priključio  i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

Grad Kikinda se uvek rado pridružuje ovakvim akcijama, koje promovišu zdrav način života i prave vrednosti. Zajedno sa najmlađima učimo o prirodi i zaštiti životne sredine. Ove godine smo odlučili i da, po prvi put, sufinansiramo sugrađanima kupovinu novih bicikala, za šta smo izdvojili milion dinara. Želimo da u vremenu energetske krize iskoristimo i ovaj vid transporta – rekao je Lukač. 

Aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti usmerene su na ograničavanje korišćenja automobila u urbanim zonama i promovisanje biciklizma i pešačenja, kao zdravog načina života.  

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!