INFO Servis

Ramona Tot u emisiji „Ami vas pita“

Gošća današnje emisije „Ami vas pita“ bila je Ramona Tot, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici. 

Današnji datum, 8. april širom sveta obeležava se kao Međunarodni dan Roma, sa ciljem ukazivanja na njihov težak položaj:

Ovaj praznik biće obeležen i u našem gradu, vrlo skromno, zbog epidemiološke situacije. U poslepodnevnim satima predstavnici lokalne samouprave posetiće romska naselja – kaže Tot. 

Katolička, anglikanska i protestantska crkva obeležile su proteklog vikenda jedan od najvećih i najradonsijih praznika, Uskrs. I u našem gradu vernici su obeležili ovaj veliki praznik:

Kao i svake godine, u Rimokatoličkoj crkvi u Kikindi održana je Uskršnja misa. Zahvalila bih gradonačelniku Nikoli Lukaču, zamenici gradonačelnika dijani Jakšić Kiurski i predsedniku Skupštine Mladenu Bogdana što su zajendo sa nama prisustvovali ovom događaju u Kikindi i Ruskom Selu. Pohvalila bih Kancelariju za mlade čiji su članovi ispred crkve delili farbana jaja, kao i Ženski forum SVM koji je delio medenjake – kaže Tot. 

Naša sagovornica podsetila je da su nedavno u radnim posetama našem gradu bili pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijlanu politiku Radoš Pejović i ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, koji su konstatovali da Kikinda mnogo ulaže kada je ova oblast u pitanju:

-Lokalna samouprava izdvaja iz budžeta oko 145 miliona dinara za socijalna davanja, od čega je 90 miliona dinara za brigu o porodici. Tu su i izdvajanja za talente, stipendije, i sufinansiranje prevoza srednjoškolaca i studenata. Naš tim mnogo energije ulaže u ostanak mladih u Kikindi, pomažemo im da se školuju van našeg grada, sa nadom da će se vratiti ovde.

Naša današnja gošća je atkivan član Kulturno-umetničkog društva „Eđšeg“, koje je prošle godine slavilo jubilej od 75 godina postojanja:

Aktivnosti realizujemo samo onoliko koliko možemo i koliko nam mere koje su na snazi dozvoljavaju. Prošle godine smo uspeli samo jednu manifestaciju da održimo, u junu mesecu. Krajem godine smo raspisali likovni konkurs za decu, pod nazivom „Moj mađarski dom“ i na taj način smo obeležili značajan jubilej. 

Prošle godine, nakon dužeg vremena, renovirana je kancelarija u KUD „Eđšeg“. Ramona Tot otkriva da je pre dva dana potpisan ugovor sa Mađarskim nacionalnim savetom:

Država Mađarska je po tom ugovoru dala KUD „Eđšeg“ 3,9 miliona dinara za sanaciju krova. Drago nam je što će i u ovoj godini biti uloženo u sanaciju našeg društva. 

Reprizu emisije možete slušati u subotu od 11:05. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!