PU Kikinda: U novembru registrovana 173 krivična dela, od kojih su maloletnici izvršili 11

Stanje bezbednosti na području Policijske uprave u novembru mesecu bilo je povoljno. Prioritet u radu Policijske uprave u Кikindi bila je prevencija vršenja prekršaja i krivičnih dela, očuvanje stabilnog javnog reda i mira i potpuna zaštita života, lične i imovinske sigurnosti građana Severnobanatskog okruga. Na području Policijske uprave u Кikindi, u novembru 2023. godine, registrovana su 173 krivična dela (33 manje u odnosu na prošlu godinu), što čini smanjenje od 16,01 posto. Iz oblasti opšteg kriminala ukupno je registrovano 137 krivičnih dela ili 12,17% manje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 156. Iz oblasti privrednog kriminala, otkriveno je 28 krivičnih dela što je za 39,13% manje nego u istom periodu prethodne godine. Iz oblasti visokotehnološkog kriminala nije bilo evidentiranih krivičnih dela, dok je u oblasti ekološkog kriminala registrovano 6 krivičnih dela (2 više u odnosu na novembar prošle godine. 

Registrovano je 8 krivičnih dela nasilja u porodici (3 više nego u novembru 2022) i izrečeno je ukupno 47 hitnih mera (32 privremene mera zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi i 15 privremenih udaljenja mogućeg učinioca iz stana). Podneto je 29 krivičnih prijava (16 više nego 2022) protiv 31 lica zbog osnova sumnje da su izvršenili krivična dela neovlašćeno držanje opojnih droga. Materija za koju se sumnja da je opojna droga je, uz potvrdu oduzeta od osumnjičenih i poslata na veštačenje. Od 173 krivična dela opšteg kriminaliteta, maloletnici su izvršili 11 krivičnih dela ili 3,36% i to uglavnom imovinskih krivičnih dela.

Na teritoriji Severnobanatskog okruga u novembru nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti težih oblika ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti građana. Broj registrovanih prekršaja u novembru ove godine je 21 ili 50% u odnosu na novembar prethodne godine (14), dok je za prvih jedanaest meseci ove godine registrovano 0,63% manje prekršaja javnog reda i mira u odnosu na isti period 2022. godine.

U oblasti bezbednosti saobraćaja, u novembru 2023. godine, evidentirane su ukupno 23 saobraćajne nezgode, što je manje za 28,12% u odnosu na 2022. godinu (32). U saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih lica, dok je 13 lica lakše telesno povređeno.

Pogranični poslovi, kretanje i boravak stranaca i suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima

Ostvarena je efikasna zaštita državne granice i pograničnog područja, kao i dosledno sprovođenje zakona u oblasti kontrole kretanja i boravka stranaca. U novembru 2023. godine, prema stranim državljanima preduzete su 932 mere, dok je u istom periodu 2022. godini prema stranim državljanima preduzete 263 mere. Tokom meseca je realizovano 29 dislokacija iregualrnih migranata, gde je ukupno dislocirano 456 migranata iz takozvanih „divljih kampova“, i svi oni su smešteni u prihvatne centre КIRS-a.

Policijska uprava u Кikindi pojačaće rad na prevenciji očuvanja stabilnog javnog reda, imovinske i lične sigurnosti građana, sprečavanju međunacionalnih konflikata, suzbijanju svih pojavnih oblika kriminala, sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, suzbijanju maloletničkog kriminala i narkomanije i poboljšanju ukupne bezbednosne zaštite dece i omladine u školama i drugim vaspitno – obrazovnim ustanovama i u njihovoj blizini. Pojačaće se i preventivni rad na poboljšanju stanja u oblasti bezbednosti saobraćaja i zaštiti dece u saobraćaju, kao i boljoj zaštiti građana i njihove imovine od požara i eksplozija i u drugim vanrednim okolnostima. Radiće se na podizanju kvaliteta obavljanja upravnih i drugih poslova, iz nadležnosti Policijske uprave, radi bržeg i lakšeg ostvarivanja prava građana.

 

error: Content is protected !!