Predškolci „Bambija“ i studenti VŠSSOV učestvovali u radionici „Maske i maskiranje“

Studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi i deca pripremne predškolske grupe vrtića „Bambi“ učestvovali su danas u radionici pod nazivom „Maske i maskiranje: Arhaične obredne maske viđene očima predškolskog deteta“. Radionica je deo projekta „Od arhaičnih obrednih povorki do savremenog karnevala“, podržanog od strane Ministarstva kulutre i informisanja.

 

Projekat „Od arhaičnih obrednih povorki do savremenog karnevala“ obuhvatio je terenska istraživanja etnologa, u okviru kojih su prikupljeni audio i video zapisi uz pomoć kojih je sprovedena današnja radionica sa predškolcima.

Kako je istakla dr Vesna Marjanović, antropolog i etnolog, cilj ove radionice je da se vidi koliko deca predškolskog uzrasta shvataju masku kao veoma bitan rekvizit, kako u tradicionalnoj kulturi tako i danas.

U ovoj radionici akcenat je na tradicionalnom obliku maski i nekadašnjim značenjima koja su izgubljena. Maskiranje se danas uglavnom praktikuje zbog zabave, a mi ovim želimo da podsetimo na naše predačko nasleđe – rekla je Marjanović, profesor etnologije, antropologije folklora i istorije igre na VŠSSOV.

Projekat će biti završen 14. decembra kada će u Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi biti organizovan okrugli sto u okviru kojeg će biti prezentovano sve što je prikupljeno i izrađeno u ovkiru terenskog dela i radionice.

error: Content is protected !!