Predavanje o biljnoj ishrani u Kikindi: Da li smo spremni da menjamo svoj život?

Tribina pod nazivom “Biljna ishrana, trend ili izbor budućnosti“ održana je u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović“, a radi se o ishrani koju Svetska zdravstvena organizacija preporučuje u budućnosti, kako sportistima, tako i ostalim građanima koji brinu o namirnicama koje unose. Zato je Kikinđanima i predočena ova tema, a uskoro će biti bliža i drugim stanovnicima naše zemlje, kako bi imali pravu informaciju i kako ne bi živeli u zabludi:

-Preneli smo Kikinđanima više informacija o ishrani na bazi biljaka, kako kod redovnog stanovništva, tako i kod sportista. Suština ovih predavanja jeste da i mi sami vidimo koliko ima ljudi koji se pridržavaju biljne ishrane, pa je shodno tome urađena i anketa kako bi i dalje bili u kontaktu sa onim ljudima koji se hrane biljem. Cilj je da napravimo i paralelu u smislu zdravstvenog stanja našeg stanovništva koje se pretežno hrani mesnom ishranom pa da im pokažemo da u bududućnosti treba da se preorijentišu više na biljnu ishranu, kako bi pospešili svoje zdravlje – istakao je dr Goran Abraham, predsednik Udruženja “Zdravlje na dlanu“.

Na predavanju je i sportistima predočena uloga biljne ishrane u svakodnevnom životu. Svaki sport traži drugačiju orijentaciju u ishrani, drugačije performanse koje treba da se zadovolje, kao i ishranu koja je neophodna. O tome je govorila dr Tatjana Jezdimirović, iz Udruženja građana “Ritam zdravlja“, u Novom Sadu:

-Istraživanja pokazuju da ima dosta mitova i zabluda čemu su dosta doprinele i socijalne mreže, kao i razne informacije do kojih se lako može doći, a koje često nisu naučno dokazane. Razbijamo mitove da proteini ne mogu da se unesu dovoljno biljnom ishranom, naravno da mogu, za sportiste su veoma važni, samo moraju posebnim odabirom proteina i namirnicama koje unose da naprave odabir uz pomoć stručnjaka. Sportisti koji se bave sportom izdrživoljsti često se i namerno opredeljuju za biljnu ishranu, zbog ugljenih hidrata na osnovu kojih bi poboljšali svoje performanse – dodala je dr Jezdimirović.

Dr Jelena Milešević, sa Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu, podsetila je prisutne da ta ustanova trenutno sprovodi veliku nacionalnu studiju o navikama u ishrani koja obuhvata 3.000 ispitanika i između ostalog bavi se ishranom posebnih grupa kao što su vegetarijanci:

-Želja nam je bila da pristunima pokažemo kako se pravilno treba hraniti, tako da smo pokrili osnovne principe pravilne biljne ishrane. Čak i ako ne želite da postanete vegetarijanac, nije loše da razmislite da nekoliko dana nedeljno ili mesečno posvetite samo biljnoj ishrani. Neki to posmatraju kao post i to je dobro, ali ne moraju svi da posmatraju kao religijski momenat, već kao nešto što samo može da pospeši njihovo zdravlje, a usput se pomogne ekologiji i svetu uopšte – dodala je dr Milešević.

Prepuna prostorija Narodne biblioteke “Jovan Popović“ u Kikindi bila je dovoljan pokazatelj koliko su naši sugrađani zainteresovani za primenu nove ishrane radi boljeg zdravlja, ali da je neophodno još ovakvih stručnih i sličnih predavanja, tako da će prioritet organizatora i biti održavanje što većeg broja predavanja na slične teme kako bi se javnost što bolje upoznala sa novim metodama u ishrani koju su počeli da preporučuju svi medicinski stručnjaci.

error: Content is protected !!