Potpisan Protokol o saradnji između Kikinde i Žombolja: U planu novi prekogranični projekti

fb-share-icon0
0
Pin Share20

U svečanoj sali Gradske kuće prigodnim programom obeležene su četiri decenije od bratimljenja Kikinde i Žombolja, kao i 8 godina od trajnog otvaranja graničnog prelaza Nakovo – Lunga. Tom prilikom, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i predsednik Opštine Žombolj Darius Postelniku potpisali su Protokol o saradnji, koji podrazumeva zajednički rad u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i turizma. 

Grad Kikinda ima dugogodišnju odličnu prekograničnu saradnju sa nekoliko lokalnih samouprava u susednoj Rumuniji, među kojima je i Opština Žombolj. Gradonačelnik Nikola Lukač istakao je da današnje potpisivanje Portokola o saradnji predstavlja utemeljenje bratskih, prijateljskih i izuzetno dobrih odnosa između Kikinde i Žombolja: 

Naša saradnja intenzivirala se 2014. godine, zajedničkom željom da se trajno otvori granični prelaz, kako bismo bili bliži jedni drugima. Kroz projekte prekogranične saradnje, učimo jedni od drugih, razmenjujemo iskustva i na taj način gradimo još bolje uslove za život i rad u našim sredinama. U planu je za nas veliki projekat vezan za park „Blandaš“, sa kojim ćemo aplicirati u sklopu prekogranične saradnje u novom ciklusu -rekao je Lukač. 

Darius Postelniku, predsednik Opštine Žombolj, istakao je da su rumunski i srpski bratski narodi i da granica ne predstavlja nikakvu prepreku za odličnu saradnju: 

Nastavljamo dalje ovu jako dobru saradnju, a u planu su nam projekti, vezani za uređenje parkova u Kikindi i Žombolju. Razmatramo i neke nove zajedničke projekte, čijom će se realizacijom poboljšati standard u našim sredinama – rekao je Postelniku. 

Svečanosti je prisustvovala i Anka Popa, šef Misije Ambasade Rumunije u Srbiji: 

Drago mi  je što imam priliku da vidim rezultate uspešno realizovanih prekograničnih projekata. Raduju me nastavak ove saradnje i jaka povezanost Kikinde i Žombolja-rekla je Popa. 

Ognjan Krstić, predsednik Saveza i poslanik srpske manjine u Parlamentu Rumunije, kaže da je ovakvo povezivanje Kikinde i Žombolja veoma značajno, jer može da doprinese poboljšanju kvaliteta života sa obe strane granice:

Novi projekti mogu da poboljšaju kvalitet života u svakom smislu. Kao predstavnik srpske zajednice u Parlamentu, učiniću sve da nađem adekvatan zakonski okvir, kako bi ova saradnja bila još uspešnija. Ne radi se samo o ekonomskoj saradnji, u pitanju su dublje i prijateljske veze dva naroda koji se međusobno poštuju -rekao je Krstić. 

Najznačajniji projekti prekogranične saradnje sa Rumunijom vezani su za granični prelaz Nakovo-Lunga, koji je trajno otvoren 8. novembra 2014. godine. 

 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!