INFO Servis

Otvoren 36. Internacionalni simpozijum ,,Terra“

Izložbom radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu vajara, na prostoru ispred galerije ,,Terra“ otvoren je 36. po redu Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti. Na ovogodišnjem simpozijumu učestvuje šestoro vajara iz Srbije, Rusije, Italije i Perua. 

Koncept Simpozijuma koji je ustanovljen pre tri i po decenije ostao je nepromenjen. Vajari iz celog sveta dolaze u naš grad kako bi izrađivali velike skulpture u terakoti.

Svi drugi simpozijumi funkcionišu tako što umetnici konkurišu sa skicom skulpture koju žele da realizuju. Mi to ne radimo nego pozivamo najbolje vajare iz celog sveta da stvaraju kod nas – kaže Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost ,,Terra“.

Ove godine u Kikindi mesec dana će izrađivati skulpture umetnici iz Perua, Italije, Rusije i Srbije. Karen Maher, tridesetsedmogoišnja umetnica iz Perua, ističe da je ovaj Simpozijum za nju odlična prilika da nauči nešto novo.

Srećna sam jer imam priliku da izradim skulputuru velikog formata od terakote. Mnogo mi se dopada Kikinda, ljudi su ljubazni tako da se osećam kao kod kuće – rekla je Peruanka.

Na 36. sazivu vajara učestvuju tri umetnika iz naše zemlje. Davor Dukić iz Beograda bavi se skulpturom već petnaest godina i kako kaže, do sada nije imao prilike da ih izrađuje u ovom materijalu.

Ovo za mene predstavlja novi izazov i novi podsticaj. Bio sam donekle pripremljen od starne kolega koji su već učestvovali na Simpozijumu, ali tek kad dođete ovde i osetite gostoprimstvo, vidite da je sve podređeno umetniku i omogućeno mu da stvara da ga ništa ne ometa – kaže vajar iz Beograda.

Dosad je na Internacionalnom simpozijumu učestvovalo preko 260 vajara iz 36 zemalja. Dela nastala na simpozijumu izlagana su na brojnim međunarodnim izložbama među kojima je i venecijansko Bijenale 1999. godine. Ove godine  biće otvoren i Muzej ,,Terra“ gde će biti izložene najznačajnije skulpture nastale na simpozijumima, po odabiru umetnika i rukovodstva ,,Terre“.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!