OŠ „Petar Kočić“ u Nakovu deo projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“

Danas su u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Nakovu realizovane kontrolne aktivnosti u sklopu projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji zajednički realizuju ministarstva sporta, zdravlja i prosvete, sa ciljem jačanja razvojnog sistema fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i sporta kod dece i mladih. Pilot projekat, koji bi trebalo da zaživi od naredne školske godine, podrazumeva da deca svakog dana imaju časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao vid negovanja zdravlja i jačanja psihofizičke kondicije. 

Kontrolne aktivnosti, koje su danas u nakovačkoj Osnovnoj školi sproveli predstavnici pokrajinskih sekretarijata za zdravstvo, sport i obrazovanje, podrazumevale su medicinske i fizičke provere učenika trećeg, četvrtog i sedmog razreda:

Jesenas su urađena prva testiranja, u međuvremenu su deca imala pojačane aktivnosti, u smislu dodatnih časova fizičkog, tako da očekujemo da rezultati budu pozitivni. Od septembra će se u osnovnim školama časovi fizičkog povećati sa tri na pet puta nedeljno, a u srednjim sa dva na četiri – rekao je dr Branislav Strajnić, šef Odeljenja za sportsku dijagnostiku Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu. 

Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije pokazali su pad svakodnevne fizičke aktivnosti kod dece uzrasta od 7 do 14 godina, a skoro 60 odsto školske dece tokom radne nedelje provodi više sati sedeći uz televizor, računar ili mobilni telefon: 

Na početku realizacije projekta, obavljen je kompletan medicinski pregled dece, od vađenja krvi do EKG-a, kao i provera fizičkih sposobnosti. Nakon toga je koordinatorka projekta, nastavnica fizičkog, realizovala kroz časove različite aktivnosti, a danas je urađen kontrolni pregled dece – objasnila je Ljiljana Janjilović, direktorica OŠ „Petar Kočić“.

Projektom u nakovačkoj školi obuhvaćen je 31 učenik trećeg, četvrtog i sedmog razreda:

Primetno je da deci mnogo znače dodatni časovi fizičkog. Učenici sedmog razreda su posle podne, u danima kada nemaju fizičko, rado dolazili, vežbali i zadovoljni i nasmejani izlazili iz sale – rekla je Jelena Banić, nastavnica fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u OŠ „Petar Kočić“. 

U nedavno usvojenoj Strategiji razvoja sporta Grada Kikinde, akcenat je na motoričkim sposobnostima i stručnom radu sa mlađim uzrastima, istakao je Dragan Pecarski, član Gradskog veća zdužen za sport i omladinu: 

Ovaj projekat je veoma značajan, posebno u ruralnim sredinama, gde se deca manje bave sportom. Kroz više časova fizičkog vaspitanja, sigruno ćemo imati bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje dece -rekao je Pecarski. 

error: Content is protected !!