INFO Servis

Obuka u kikindskoj Privrednoj komori: Da se mašinska i eletkro struka što bolje pripremi za standarde Evropske unije

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobanatskog okruga održana je obuka na temu “Tehničko zakonodavstvo novog pristupa i zahtevi Pravilnika o bezbednosti mašina“.

Obuka je bila namenjena zaposlenima u mašinskoj i elektro industriji, a obuku su sproveli nadležni iz Ministarstva privrede, kao i Privredne komore Srbije:

-Želja nam je bila da sa kikindskim privrednicima razgovaramo na temu tehničkih propisa i novog tehničkog zakonodavstva. To je nešto što je u našoj zemlji kroz proces pristupanja Evropskoj uniji na snazi već 12 godina, ali je jako važno da naši privrednici, pre svega proizvođači izvoznici, ali naravno i trgovci uvoznici, budu  informisani o tome šta im je potrebno od neophodne dokumentacije, sertifikata standarda da bi svoje prozovde mogli da plasiraju bilo na domaće, bilo na inostrano tržište. Mi se često suočavamo i u svakodnevnom poslu pitanjima privrednika posebno malih i srednjih preduzeća šta im je potrebno da bi svoj proizvod iz, na primer, metalske ili elektro industrije, mogli da plasiraju na tržište Evropske unije. Da bi proizvođač mogao da postavi svoj CE znak na svoj proizvod mora prethodno da prođe ceo postupak usaglašenosti, pa je tada potrebno angažovati laboratoriju, ispitati proizvod, nekada je dovoljno pripremiti proces proizvodnje, primeniti određene standarde, ispuniti zahteve i uraditi određenu deklaraciju i dokumentaciju i to će biti dovoljno. Ali, to je veliki broj propisa koje privreda nekada nije u stanju da prati i zato smo mi tu da zajedno sa kolegama iz Regionalne privredne komore Severnobanatskog okruga da zajednički porazgovaramo sa kikindskim privrednicima – istakao je Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije.

Pored Stokića, obuci je prisustvovao Mile Mitrović, rukovodilac Grupe za harmonizovane tehničke propise u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministartva privrede, kao i Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju Privredne komore Srbije. Planirano je da se ove obuke održe i u drugim regionalnim komorama u našoj zemlji, s tim da je prva održana upravo u našem gradu.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!