Obeležena godišnjica pogibije pripadnika Velikokikindskog partizanskog odreda

Polaganjem venaca na Simićevom salašu, danas je obeležena 81. godišnjica pogibije pripadnika Velikokikindskog patizanskog odreda. Vence su, pored članova SUBNOR-a, položili predstavnici Gradske uprave Kikinda, boračkih organizacija i potomci stradalih. 

Velikokikindski partizanski odred formiran je 28. jula 1941. godine. Na čelu Partizanskog odreda bili su komandant Uglješa Terzin i politički komesar Rada Trnić, koji su, kao i većina boraca iz odreda poginuli na današnji dan na Simićevom salašu:

Odred je nakon formiranja imao dve uspešne diverzantske akcije. Zbog bezbednosti i lokacije došli su u okolinu Simićevog salaša, gde su boravili zaštićeni kukuruzom. Sticajem nesrećnih okolnosti, dvojica kurira se nisu snašla prilikom legitimacije od strane policije, i umesto da izvade legitimacije, iz džepa su izvadili oružje. Otkrivena je lokacija Odreda i na ovaj dan nastala je krvava borba. Niko nije hteo da se preda, tako da je poginulo 11 boraca –  podsetio je Savo Orelj, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a. 

Događaju je prisustvovao i predsednik Skupštine grada, Mladen Bogdan:

Potomci poginulih su uvek prisutni na obeležavanju ovakvih datuma i na taj način čuvaju uspomenu na svoje pretke koji su dali svoje živote za slobodu. Okupili smo se danas da odamo počast svim onima koji su na ovom mestu dali svoje živote, kako bi Kikinda bila ono što danas jeste. Grad će uvek obeležavati ovakve datume, kako se ovi događaji nikada ne bi zaboravili, jer su utkani u istoriju našeg grada  – rekao je Bogdan. 

 

error: Content is protected !!