Neda Ibrajter predstavila knjigu „Sunce“ u OŠ „Feješ Klara“

Mlada autorka Neda Ibrajter, nekadašnji đak generacije Osnovne škole „Vasa Stajić“, a sada učenica Vojne gimnazije, predstavila je svoju knjigu „Sunce“ u Osnovnoj školi „Feješ Klara“. Promociju su organizovali Učenički parlament i Veće maternjeg jezika.

Na promociji su, pored autorke, govorile i Darinka Maljugić i Dunja Brkin Trifunović iz Narodne biblioteke „Jovan Popović“. Neda Ibrajter je svestrana i multitalentovana osoba nadarena i za prirodne i za društvene nauke, ovenčana brojnim nagradama sa raznih školskih takmičenja. Svoju prvu knjigu, tačnije pripovetku „Sunce“, napisala je sa trinaest godina, motivisana svojim ličnim patnjama. Кnjiga je objavljena na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora, koji su raspisali Banatski kulturni centar i lokalna samouprava.

– Glavna tema pripovetke „Sunce“ je Drugi svetski rat, zapravo Holokaust, a kroz priču nas vodi četvorogodišnji dečak David, koji u logoru živi od uspomena. Čega se sve David seća, šta proživljava i za čim žudi proučavaće vrlo brzo i naši učenici, knjiga će se uskoro naći na policama naše školske biblioteke. Neda nam je u petak održala lekciju iz istorije i čas lepog izražavanja. Pokazala je da se bol može kanalisati u kreativnost. Vrlo odlučno, zrelo i dostojanstveno, učenicima naše škole obratila se motivišućim rečima i ohrabrila ih da ne odustaju od svojih snova. Na pravi način je predstavila sebe i svoju školu i pokazala da među vojnike idu oni sa jakim karakterom. Posle Nede ostali smo dugo u stavu „mirno“ – navedeno je u saopštenju OŠ „Feješ Klara“. 

 

error: Content is protected !!