INFO Servis

Miroslava Krnić u „Ami vas pita“ o „Sovembru“ i jesenjoj sadnji

Desetu godinu zaredom u našem gradu se organizuje manifestacija „Sovembar“, posvećena malim ušarama, zaštitnom znaku Kikinde. U okviru jednomesečnog programa biće organizovane različite edukativne radionice, izložbe i predavanja, kao i tradicionalna „Sova patrola“, odnosno prebrojavanje jedinki sova utina na kikindskom Trgu. 

Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, podseća da se grad fenomenom najvećeg urbanog zimovališta malih ušara na svetu bavi još od 2007. godine:

Potreba za očuvanjem i vrednovanjem ovog izuzetnog prirodnog fenomena udružila je sve raspoložive snage. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pruža nam ogromnu pomoć prilikom proučavanja ove vrste. Sovama prija Kikinda jer imamo mnogo hrane na plodnim oranicama, dosta zelenila u samom centru našeg grada, zbog čega imamo jedinstven rezervat prirode, što nema ni na jednom drugom mestu. 

Brojnost jedinki varira iz godine u godinu, što zavisi od uslova sredine, a 2009. godine su u Kikindi izbrojane rekordne 734 sove:

Osim broja jedinki u gradu, pratimo i brojnost gnezdeće populacije, koja ostaje ovde tokom čitave godine. Radimo i analizu plena, što nam daje određene rezultate kada su u pitanju zaštita životne sredine i parametri zdravog okruženja. Brojnost glodara se povećava na svake tri do četiri godine, pa u tom periodu očekujemo i određenu brojnost sova tokom zimske sezone u našem gradu. 

Sutra, 26. novembra, u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije biti organizovana „Sova patrola“, a istog dana biće održano i finale kviza „Šta znaš o sovama“:

Od novembra do marta, periodično na svake dve nedelje vršimo brojanje sova. Očekivan broj ove godine biće možda malo manji, zbog toplog vremena. Ovih dana su jutra vrlo hladna, tako da očekujemo da sove polako dolaze u naš grad. 

Naša sagovornica napominje da trenutno najviše sova ima na Gradskom trgu, u blizini Osnovne škole „Vuk Karadžić“:

Ne smetaju im ni školsko ni crkveno zvono, kao ni graja dece. Ono što im najviše smeta su petarde. Kikinđani vole i čuvaju sove, ali dešava se da deca koriste petarde. Najpre treba da vode računa o svojoj bezbednosti, ali i da brinu o sovama. Ne želimo da ih oteramo, nego da naš Trg i dalje bude jedinstvena zaštićena urbana zona. 

Period sadnje je počeo, a od naredne sedmice počeće jesenja sadnja na teritoriji našeg grada. Do marta naredne godine biće posađeno oko 15 hiljada sadnica, kaže Krnić:

Biće posađene 12 272 sadnice lužnjaka i bagrema, u katastarskim opštinama Kikinda, Bašaid, Rusko Selo i Banatsko Veliko Selo. Podići ćemo nove zasade, a u pitanju su sredstva koja smo dobili od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata, preko Fonda za šume. 

U okviru aktivnosti „Posadi svoj hlad“ i „Da šume bude više da se lakše diše“, koje se sprovode na teritoriji cele zemlje, Kikinda je jedan od gradova pobednika, zbog čega je dobila 1 700 sadnica različitih vrsta koje će biti posađene. 

U sklopu tardicionalne aktivnosti, u kojoj učestvuju osnovci, biće posađena nova školska šuma, u Banatskom Velikom Selu:

Svake godine u naseljenom mestu posadimo školsku šumu, koju deca kasnije neguju zajedno sa nastavnicima i učiteljima. Deci se mnogo dopada ovaj projekat, jer vole da vide kako drvo raste zajedno sa njima. 

Kada je u pitanju sadnja u gradu, u narednom periodu biće popuna drvoreda u ulicama: Moravska, Đure Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Distrička, Vojvode Putnika, Hajduk Veljkova i Stevana Sinđelića. 

 

Emisiju “ Ami vas pita“ možete poslušati na sledećem liku: 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!