Mali maturantski ples: Đaci se uz igru oprostili od učitelja i učiteljica

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“, u saradnji sa kikindskim osnovnim školama, iz uz podršku lokalne samouprave, danas je u hali Sportskog centra „Jezero“ organizovalo „Mali maturantski ples“, u kojem je učestvovalo oko 350 učenika četvrtog razreda osnovne škole. 

„Mali maturantski ples“, na kojem su deca izvela tradicionalne igre, pripreman je oko godinu dana. S obzirom na to da je nastavnim planom i programom u četvrtom razredu, u sklopu predmeta fizičko vaspitanje, predviđeno učenje tradicionalnih igara, „Gusle“ su predložile školama da njihov stručni kadar pripremi decu za ovu manifestaciju: 

Tradicionalne igre se zaboravljaju i polako nestaju. Odličan način da se mlade generacije upoznaju sa narodnim igrama, sa akcentom na malom kolu, je upravo kroz nastavu fizičkog u osnovnim školama. Nije bilo lako u početku, ali stručan tim „Gusala“ je odličan u svom poslu, tako da je projekat uspešno realizovan i deca su sve to lepo prihvatila – rekao je Zoran Petrović, direktor „Gusala“. 

ADZNM „Gusle“ ima dugogodišnju, dobru saradnju sa osnovnim školama u Kikindi, a „Mali maturantski ples“ je samo još jedan u nizu zajedničkih projekata:

Negovanje tradicionalnih vrednosti je veoma važno, tako da su škole vrlo rado prihvatile učešće. Uključen je veliki broj učenika, a tokom cele godine su se pripremali zajedno sa predstavnicima „Gusala“. Očekujemo da će ovo prerasti u tradicionalnu aktivnost – rekao je Tihomir Farkaš, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola. 

Manifestaciju je otvorila zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski, koja je istakla da je ovo bio lep način da se učenici oproste od svojih učitelja i učiteljica:

Drago mi je što smo imali priliku da zajedno podelimo radost ovog dana, jedno lepog, svečanog, ali i emotivnog trenutka. Učenici su na najlepši mogući način, kroz igru, sa mnogo radosti i osmeha, obeležili završetak prve četiri godine osnovnog obrazovanja – poručila je Jakšić Kiurski. 

Događaju je prisustvovala Valenitna Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, koja je pohvalila inicijativu „Gusala“ i izrazila nadu da će ovaj projekat biti realizovan i narednih godina: 

Deca se nakon završetka četrvrtog razreda opraštaju od učitelja i učiteljica, za koje su se vezali i koje su zavoleli. Pred njima je nova faza u životu, novi put ka znanju i sticanje novih veština. S obzirom na sve to, da je pred njima malo kompleksniji život, ovo je jedan emotivan doživaljaj i za decu i za roditelje. Nadam se da će im ova manifestacija ostati u najlepšem sećanju – rekla je Mickovski. 

 

error: Content is protected !!