Krofnijada u Iđošu: Vredne ruke domaćica napravile preko hiljadu krofni
U organizaciji Udruženja žena “Iđoš“, u Iđošu se održava “Krofnijada“, tradicionlna manifestacija, sastavni deo obeležavanja Dana sela. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje šest ekipa iz Padeja, Belog Blata, Novih Kozaraca, Kikinde, Iđoša i Novog Miloševa. Udruženja žena na tradicionalan i stari način prikazuju kako su se nekada pravile domaće krofne, kako bi se stari recepti sačuvali od zaborava, a s obzirom na to da svako selo ima i drugačiji način pripreme krofni, razmena iskustva takođe je bila deo ove lepe organizacije.
Ovo je prilika da svi posetioci probaju potpuno besplatno domaće krofne, sa domaćim pekmezom. Vredne domaćice napravile su više od hiljadu krofni:
–Svima smo poželeli dobrodošlicu na Krofnijadu, koja se održava u okviru obeležavanja Dana sela u Iđošu. Mi već tradicionalno dugi niz godina kada se obeležava Dan sela u našem mestu organizujemo Krofnijadu na kojoj učestvuju i druga udruženja. Sve je revijalno, ali na kraju ipak i ocenjujemo krofne, ali više reda radi, najvažnije je druženje i zabava, kako bi se obeležeili Dani sela u našem Iđošu. Svi me pitaju u čemu je caka kod dobrih domaćih krofni. Ima caka, to je dobra ruka, kvaitetno brašno, velika ljubav prema tom poslu i prema krofnama, ali ima i poneka tajna koja se ne otkriva. Ove godine učestvuje šest ekipa izPadeja, Belog Blata, Novih Kozaraca, Kikinde, Iđoša i Novog Miloševa. Organizovanje ovakvih manifestacija nam je vrlo značajno kako bi sve ovo sačuvali od zaborava, jer su ovo prave banatske i starinske stvari – istakla je Biljana Đurđulov, predsednica Udruženja žena Iđoš.
Prvi put na manifestaciji u Iđošu bile su članice Kluba žena “Belo Blato“:
-Još uvek nismo stigle da potpunio snimimo situaciju u Iđošu, ali kod nas u udruženju svaka domaćica ima svoj lični recept po kom pravimo krofne. Međutim, ovoga puta smo prepustile samo jednoj da takoreći bude glavna i da ona pravi krofne. Kada budemo probale krofne, onda ćemo da razmenimo recepte i iskustva. Mi smo selo sa jako puno nacija u njemu i iz tako različite kuhinje leži pravo bogatstvo u receptima. Mi smo sve učile od naših baka, a one su bile Mađarice, Slovakinje, Hrvatice ili Bunjevke, pa smo i mi tako izmešani sjajni kuvari. Svi bi trebalo da navrate u Belo Blato, u selo sa jako dobrim domaćinima, da prisustvujete Kobasicijadi, a upravo sledeće nedelje imamo lepu manifestaciju Čaj posle podne. Pozivamo sve naše prijatelje sa kojima se lepo i često družimo da nas posete – dodala je Ilonka Vrška, predsednica Kluba žena “Belo Blato“.
Vredne domaćice svim posetiocima poklanjaju domaće krofne, a treba i napomenuti da su pripremile i veliki broj krofni za učesnike prve Fijakerijare u Iđošu. Kako bi sve proteklo na najbolji način, uz veselje i bogatu večeru, tokom Krofnijade, u bagraču se priprema i domaći pileći paprikaš.