Kristina Kovačević o dokazanim benefitima konzumiranja crne čokolade

Komercijalna mlečna čokolada sadrži kakao puter, šećer, mleko i male količine kakaoa. Nasuprot tome, tamna čokolada ima mnogo veće količine kakaoa i manje šećera od mlečne čokolade, pa samim tim njena konzumacija nosi sa sobom mnogo više blagodeti. Kakao prisutan u crnoj čokoladi povezan je sa zdravstvenim prednostima koje mogu uključivati smanjenje slobodnih radikala, poboljšanje protoka krvi i snižavanje krvnog pritiska, smanjenje lošeg holesterola, smanjenje upale, smanjenje insulinske rezistencije i povećanje raznolikosti mikrobioma, kaže za naš radio specijalista farmacije Kristina Kovačević:

Tamna čokolada sadrži nekoliko jedinjenja koja poseduju antioksidativna svojstva, kao što su flavanoli i polifenoli. Ovi antioksidansi neutrališu slobodne radikale i sprečavaju oksidativni stres. Flavanoli prisutni u tamnoj čokoladi stimulišu proizvodnju azotnog oksida u telu, koji izaziva širenje krvnih sudova, što poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak. Možemo da kažemo, da bez griže savesti, možemo konzumirati 30 do 80 grama crne čokolade dnevno, svakog dana – objašnjava Kovačević. 

Mala studija iz 2015. godine istraživala je efekte konzumiranja čokolade kod 60 ljudi sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom. Istraživači su otkrili da su učesnici koji su jeli 25 grama tamne čokolade dnevno tokom 8 nedelja imali značajno niži krvni pritisak od onih koji su jeli istu količinu bele čokolade. Pregled iz 2017. godine pokazao je da bi korisni efekti tamne čokolade na krvni pritisak mogli biti značajniji kod starijih ljudi i onih sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od mlađih, zdravih osoba: 

Tamna čokolada takođe sadrži određena jedinjenja kao što su polifenoli i teobromin, koja mogu da smanje nivoe lošeg holesterola i povaćaju nivo dobrog holesterola. Prema kontrolisanoj studiji iz 2017. godine, dodavanje badema, tamne čokolade i kakaoa tipičnoj američkoj ishrani bez prekoračenja kalorijskih potreba može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca. U kombinaciji, bademi i tamna čokolada smanjili su LDL kod učesnika studije. Tamna čokolada sadrži jedinjenja sa antiinflamatornim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju upale u telu. U maloj studiji iz 2018. godine, istraživači su otkrili da je unos 30 grama tamne čokolade sa 84 posto kakaoa, svakog dana tokom 8 nedelja, značajno smanjio inflamatorne biomarkere kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. 

 

error: Content is protected !!