INFO Servis

Koliko košta studentski život u Beogradu ili Novom Sadu?

Polazak na fakultet nosi sa sobom mnogo briga, kako za studente tako i za roditelje – od uspeha na fakultetu, snalaženja u novom gradu pa do samih finansija. Troškovi studentskog života su jedan od glavnih problema za roditelje, jer često nisu sigurni šta da očekuju. Interesovalo nas je koliko košta studentski život u Beogradu ili Novom sadu, budući da su ova dva grada najčešća opcija za studente. Takođe, pozabavićemo se i svim faktorima koji utiču na mesečni budžet jednog studenta, i načine da se potroši manje novca. U nastavku teksta saznajte šta sve brucoši mogu da očekuju od studentskog života, i koliko to novca njihovi roditelji treba da pripreme.

Školarine se razlikuju na fakultetima

U idealnom slučaju, student će se školovati o trošku države. Tu su troškovi studentskog života daleko manji, jer školarina predstavlja jednu od najvećih stavki na ovom spisku. Ipak, besplatna školarina nije omogućena svima, a i ima i onih koji planiraju školovanje na nekom od privatnih fakulteta. U Beogradu i Novom Sadu, školarine su prilično skupe. Troškovi godišnje školarine kreću se od oko 50.000 dinara pa sve do 240.000. Što se tiče privatnih fakulteta, cene su više, te one mogu dostići i vrtogalivih 370.000 dinara. Međutim, ono što treba da znate jeste da se u troškove školovanja na privatnim fakultetima obično ubrajaju i udžbenici, prijave ispita i još neki dodatni troškovi. Tako da, ukoliko ste budući brucoš, savetujemo da se dobro raspitate o cenovnicima fakulteta koji vas zanimaju, da se možete pripremiti za upis i uplate koje slede.

Iako ove cene jesu visoke, postoji olakšavajuća okolnost. Fakulteti dozvoljavaju uplate na više mesečnih rata, što će svakako olakšati situaciju studentima, a i njihovim roditeljima. I naravno, ne zaboravite da su ovo investicije koje se isplate, jer vas fakultet koji izaberete vodi do željene ili obećavajuće profesije i dobre zarade u budćnosti.

Stanovanje u Beogradu ili Novom Sadu – studentski dom ili privatan smeštaj?

Sledeća velika stavka na ovoj listi jeste svakako stan, i prvo na šta pomislimo jesu visoke cene nekretnina. Postoji više opcija koje studenti mogu izabrati, i one su manje ili više povoljne. Najpovoljnija varijantu su svakako studentski domovi. Zavisno od doma i kapaciteta sobe, ovi troškovi iznose par hiljada dinara mesečno i uklučuju smeštaj i hranu. Ipak, ova mesta su ograničena, te neće svi studenti koji upišu fakultet imati svoje mesto u nekom domu. Tu je i opcija privatnog smeštaja, koja može biti znatno skuplja. Cene mesečnih kirija se kreću od 150 do par stotina evra, zavisno od lokacije, veličine i opremljenosti stana. Tu se studenti odlučuju da podele stan sa cimerima, čime mogu značajno umanjiti svoje troškove.

Kada odaberu stan, studente čekaju i troškovi selidbe ukoliko nisu u mogućnosti da se presele sami. Cene zavise od firme, lokacije i količine stvari. Najbolje je istražiti firme sa iskustvom, te na njihovom sajtu možete saznati približnu cenu usluga nakon što popunite formular sa osnovnim podacima o vašoj selidbi. Ovo je vrlo korisna stvar, jer možete dobiti uvid u troškove i nakon toga kontaktirati firmu za detaljniji obračun.

Hrana – u menzi je svakako najpovoljnija

Troškovi hrane su zaista različiti za sve, medjutim kada se priča o tome koliko košta studentski život, možemo doći do nekih prosečnih cena. Ukoliko se student hrani u menzi, cena hrane će biti daleko manja nego ukoliko samostalno sprema hranu. Medjutim, i u studentskoj menzi ima različitih cenovnika. Studenti koji su na budžetu, svoju hranu platiće manje od onih koji se samofinansiraju. Dnevno će potrošiti ispod 200 dinara na sva tri obroka, te će mesečno biti potrebno oko 5500 dinara za hranu u menzi. Samofinansirajući studenti će morati da izdvoje oko 450 dinara za sva tri obroka u menzi. Ipak, ovaj vid ishrane je daleko povoljniji od toga da samostalno kupujete i spremate hranu.

Knjige

Zavisno od fakulteta, dosta novca može otići na knjige koje su studentima potrebne na početku godine. Da bi umanjili troškove, studenti obično uzimaju skripta, pozajmljuju knjige od starijih studenata, itd. Članarina u biblioteci koštaće 1 500 dinara ukoliko se radi o univerzitetskoj ustanovi. Međutim, u drugim bibliotekama, godišnja članarina koštaće i do 2.500 dinara.

Gradski prevoz za studente

Jedna od stavki koju moramo pomenuti kada računamo koliko košta studentski život u Beogradu ili Novom sadu je svakako gradski prevoz. S obzirom da je on prekopotreban u ovim gradovima, studenti obično uzimaju mesečne studentske karte. Njena cena je oko 1200 dinara mesečno, zavisno od zone. Potrebna vam je potvrda o upisu na fakultet, kao i važeća lična karta. Međutim, ukoliko niste iz Beograda i Novog Sada, uračunajte i troškove putovanja kući, koji zavise koliko često tamo idete i gde se vaše rodno mesto nalazi.

Ostali troškovi studentskog života

Nakon što se izračuna koliko košta studentski život u Beogradu ili Novom Sadu, naizgled preostaje malo novca za bilo šta drugo. Ostali troškovi studenata su uglavnom izlasci, računi za internet i telefon, aktivnosti izvan fakuteta, garderoba i tako dalje. Odli

ni studenti imaju pravo na neke od studentskih stipendija, te mogu dobiti dodatan novac za dzeparac, ili čak platiti troškove smeštaja i hrane. Obzirom da je studentski život skup, važno je i biti snalažljiv, te naći odredjene načina da smanjite troškove. Ovo su neki od njih:

  • tražite jeftinije opcije – za bilo kakve proizvode ili usluge, uporedite opcije da biste mogli da izaberete jeftiniju. Ukoliko je potrebno da se preselite, kontaktirajte nekoliko firmi i raspitajte se o cenovniku. Birajte profesionalne firme poput mojaselidba.com, koje će vam pružiti kvalitetne usluge po povoljnoj ceni.
  • istražite studentske popuste – mnoge prodavnice nude popuste za studente, te obavezno istražite te radnje pre nego što se odlučite da nešto kupite
  • nađite način da dođete do dodatne zarade – sezonski poslovi nisu strani studentima koji žele da zarade dodatni džeparac. Ne oslanjajte se samo na roditelje, već nadjite posao koji vam može doneti dodatnu zaradu u danima ili satima kada niste na fakultetu. Kontaktirajte studentske zadruge, pogledajte oglase i sigurno ćete naći odgovarajući posao.

Kada sve stavite na papir i sračunate okvirno koliko košta studentski život u Beogradu ili Novom Sadu, shvatićete da je svakako skup, a brzo će vam postati jasno i da je često veoma težak. Ali to je takođe jedan od najlepših perioda u životu koji se na kraju sigurno isplati. Bolje obrazovanje će vam doneti šanse za bolje plaćeni posao u budućnosti, tako da je sada vreme za malo žrtvovanja, rada i truda za najbolje rezultate.

Izvor fotografije: https://unsplash.com/photos/-2vD8lIhdnw

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!