INFO Servis

Kikinđani se najviše plaše da će izgubiti materijalno

Govoreći o strahovima u emisiji „Otvoreno O…mentalnom zdravlju“ na Ami Naxi radiju, specijalista kliničke psihologije Đorđe Popović rekao je da je od svih strahova, kod Kikinđana najviše prisutan onaj da će izgubiti materijalne vrednosti.

Ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije iskusila osećanje straha. Strah je naša primarna emocija. Nema života bez straha i strahovanja, a tu emociju smo doneli na svet rođenjem, rekao je Popović.

-Postoji mnoštvo strahova i fobija, koje su zapravo strahovi podignuti na mnogo viši nivo. Toliko je mnogo vrsta strahova da je teško da mogu da se nabroje za kratko vreme. Takođe, postoji razlika između realnog i nerealnog straha. Ti realni ili opravdani strahovi čak često mogu da nam pomognu u ostvarivanju nekih životnih ciljeva i čuvaju nas od raznih neprilika. S druge strane, iracionalni ili nerealni strahovi su mnogo veći od ovih prvih i njih možemo da se oslobodimo. Postoj ljudi koji se plaše golubova, čak i ivice stola, pa se plaše da prođu tamo gde se nalazi i razni neverovatni strahovi koje možemo da odagnamo. Ne možemo da se oslobodimo straha od rata, zemljotresa, požara i drugih elementarnih nepogoda-rekao je Popović.

Među Kikinđanima je, kaže naš sagovornik, najviše zastupljen strah od gubitka materijalnih stvari.

Kikinđani više nego što bih ja to voleo, imaju strah da će izgubiti materijalno i mnogo su okrenuti materijalnim vrednostima. To je pokazala moja dugogodišnja praksa, da u ovoj relativno maloj sredini postoji upravo ta vrsta straha-rekao je Popović.

On je naveo da, kada čovek oseti strah da uradi nešto, treba da postupi po svojoj savesti, jer je to najbolji način da odredi da li će učiniti i pokrenuti se za određenu akcju ili ne, i citirao Petra II Petrovića Njegoša rečima: “Strah čoveku kalja obraz često.”

Emisija “Otvoreno O..mentalnom zdravlju” na našem radiju emituje se svakog ponedeljka od 12 časova.  U narednoj emisiji bavićemo se temom agresije: Ima li agresivijeg bića na laneti od čovek?

Pratite nas FB
error: Content is protected !!