INFO Servis

Kikinda deo kampanje „Zelena Srbija“: Posađene sadnice u Ulici Pere Segedinca

U sklopu društveno odgovorne kampanje „Zelena Srbija“, koju sprovodi Kompanija Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, danas je u Ulici Pere Segedinca, u novom stambenom bloku, posađeno 67 sadnica različitih lišćarskih vrsta. U kampanji “Zelena Srbija” učestvuju i diplomatska predstavništva u našoj zemlji, a sadnji u Kikindi pridružila se Ambasada Portugalije. 

Kikinda je peti grad u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština, koji su prepoznali značaj ovog projekta i omogućili da se sadnice nekoliko različitih biljnih vrsta, u okviru kampanje „Zelena Srbija“ danas zasade u novom stambenom bloku u Ulici Pere Segedinca:

Grad Kikinda predano radi na očuvanju životne sredine, i to je nešto što je konstanta u radu lokalne samouprave. Severni Banat je najslabije pošumljen deo Srbije i Evrope, i iz tog razloga imamo ogromnu odgovornost i zadatak da to ispravimo, kako bismo mlađim generacijama ostavili zdraviju sredinu za život. Svako posađeno drvo je za nas vredno poput zlata i od ove prakse nećemo odustati, jer nikada ne možete imati previše drveća – kazao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač. 

Cilj kampanje „Zelena Srbija“ je podizanje svesti o značaju ozelenjavanja, kao i razmena iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu. Među prvim ambasadama, koje su u ovoj godini podržale Kampanju, našla se Ambasada Portugalije:

Zadovoljstvo je putovati u Vojvodinu i doći u ovaj prelep grad. Nadam se da ću uskoro ponovo doći u Kikindu. Drago mi je što predstavljam Portugaliju u ovoj akciji, koja je veoma važna zbog svesti o značaju očuvanja životne sredine. Kao društvo moramo biti svesniji i odgovorniji – rekao je Žoao Melo Alvim, zamenik šefa Misije, Ambasade Portugalije u Srbiji. 

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), prilikom današnje posete Kikindi i sadnje kazao je da SRBATOM, kao društveno odgovorna institucija kroz ovu akciju želi da podigne svest građana Srbije o značaju ozelenjavanja i pošumljavanja:

Aktivnosti Direktorata u cilju zaštite životne sredine su mnogobrojne. Nastojimo da ovim projektom „Zelena Srbija“ unapredimo kvalitet životne sredine i utičemo na zdravlje ljudi ozelenjavanjem. Svako drvo koje zasadimo danas znači i bolji kvalitet života sutra – rekao je Velinov. 

Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, poručio je da su ovakve akcije i kampanje veoma značaajne, posebno u lokalnim sredinama koje nemaju dovoljno zelenila:

Pokrajinski sekretarijat je do sada učestvovao u različitim kampanjama, kao što su „Očistimo Vojvodinu“ i „Za zeleniju Vojvodinu“, a ova kampanja „Zelena Srbija“ prevazilazi teritorijalnost pokrajine, jer obuhvata celu Srbiju. To i jeste uloga Sekretarijata, da zajedno sa resornim Minsitarstvom starteški organizuje i prati sve aktivnosti u pogledu zaštite životne sredine– rekao je Erceg. 

Danas je u Kikindi zasađeno 67 sadnica javora, piramidalnog hrasta, aronije i ukrasnog gloga. 

U sklopu kampanje „Zelena Srbija“ sadnja je ove godine pre Kikinde organizovana i u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Priboju i Topoli, a tokom 2020. godine u: Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru. Partneri ovogodišnje kampanje “Zelena Srbija” su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!