Igor Jurić u Kikindi: Predavanje za osnovce i roditelje o prevenciji digitalnog nasilja

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu bio je danas u poseti našem gradu, gde je u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ održao predavanje učenicima viših razreda, o prevenciji nasilja na društvenim mrežama, a nakon toga su i roditelji, kroz edukativnu radionicu, imali priliku da se upoznaju sa bitnim informacijama na ovu temu. Pre toga, u Kulturnom centru, održana je slična radionica i za srednjoškolce. 

Najveći problem trenutno je deljenje nagih fotografija, napominje Igor Jurić: 

Deca nisu svesna i vrlo lako dele nage fotografije. Taj trend nam je nepoznanica i teško nam je da dokučimo zašto je to tako. Osim toga, veliki broj dece se vrlo lako i bez straha nalazi sa osobama koje upoznaju na društvenim mrežama. Naše istraživanje je pokazalo da deca veruju više nastavnicima nego roditeljima, tako da treba dosta raditi na tom poverenju. Zato je važno da se roditelji informišu i edukuju i da budu deci uvek pristupačni i dostupni za svakodnevni razgovor i aktivno slušanje – rekao je Jurić. 

Događaju je prisustvovala i članica GV zadužena za kulturu i obrazovanje, koja je pohvalila inicijativu da se organizuje ovo edukativno i korisno predavanje: 

Lokalnoj samoupravi su deca i njihova bezbednost prioritet, tako da ćemo kontinuirano raditi na organizovanju ovakvih i sličnih edukativnih radionica. Cilj nam je da zajedno sa obrazovnim institucijama, decom i roditeljima utičemo na sprečavanje vršnjačkog nasilja – naglasila je Valentina Mickovski.

error: Content is protected !!