Gradsko vatrogasno takmičenje u Kozarcima okupilo više od 200 učesnika

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Danas je u Novim Kozarcima, na stadionu „Ilija Pantelić“, organizovano Gradsko vatrogasno takmičenje. Svih devet dobrovoljnih vatrogasnih društava sa teritorije našeg grada nadmetalo se u disciplinama različitim disciplinama. 

Takmičenje je organizovao Gradski vatrogasni savez Kikinde, a novokozaračko društvo je bilo domaćin. Takmičenje je bilo podeljeno u nekoliko uzrasnih kategorija, pa su se tako nadmetala deca i odrasli, kako u savladavanju poligona, tako i u korišćenju vatrogasne opreme: 

Ima oko 60 mladih takmičara i oko 130 odraslih. Takmiči se podmladak od 6 do 12 godina na pumpama brentačama, zatim uzrast od 12 do 16 godina na poligonu za juniore, a stariji od 16 prelaze da rade na pumpi -rekao je Siniša Šavija, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine. 

Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava rade bez nadoknade, ali uvek savesno i kvalitetno. Neophodno je da se konstantno održava postojeća oprema i da se ljudstvo drži na okupu, kako bi mesne zajednice imale na koga da računaju. Vatrogasni savez Vojvodine dodelio je načelniku Severnobanatskog upravnog okruga Milivoju Linjačkom plaketu, za značajne uspehe i unapređenje i razvoj zaštite od požara. Linjački je od 2013. do 2020. godine bio zadužen za dobrovoljno vatrogastvo na teritoriji našeg grada:

Te 2013. godine bilo je devastiranih automobila, nije bilo adekvatne opreme, a vatrogasni domovi su bili u lošem stanju i u tom periodu je izgubljena draž dobrovoljnog vatrogastva, posebno na selima, gde je to uvek bila čast. Svake godine smo izdvajali sredstva i opremali ih, kako bismo vratli tu veru da biti dobrovoljan vatrogasac predstavlja čast za svakog. Oni zaista dobro služe gradu, posebno u letnjem periodu, kada su požari na otvorenom ogroman problem– rekao je Linjački. 

Takmičenju je prisustvovao i član Gradskog veća zadužen za komunalnu infrastrukruru i vanredne situacije, Miroslav Dučić, koji je istakao da lokalna samouprava nastvlja da posvećuje posebnu pažnju dobrovoljnim vatrogasnim društvima: 

S obzirom na to da je počeo da se smanjuje broj dece u dobrovoljnom vatrogastvu, cilj nam je da animiramo što više mladih. Na taj način ćemo imati veću sigurnost i zaštitu, kako ljudi tako i imovine. Na godišnjem nivou izdvajamo određena sredstva za funkcionisanje svih društava na teritoriji grada, a u narednom periodu ćemoo pronaći i nove modele finansiranja kako bismo im pomogli -rekao je Dučić. 

 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!