Festival gomboca održan u Ruskom Selu

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Danas je u Etno-kući „Torontal“ u Ruskom Selu organizovan Festival gomboca, koji se održava od 2013. godine. Tradicionalna gastronomska manifestacija okupila je više od deset ekipa iz okolnih mesta. 

Šandor Talpai, predsednik Mađarskog kulturno-umetničkog i omladinskog centra „Torontal“ podseća da se ova gastronomska manifestacija organizuje već devet godina:

Festival je posvećen gombocama, tradicionalnom jelu, a okuplja veliki broj ekipa. Takmičenje je veoma interesnanto, jer se gomboce prave na različite načine i od različitog materijala, iako su najpoznatije sa šljivama. Na teritoriji našeg grada je sve više gastronomskih festivala, oseća se potreba za seoskim turizmom, a cilj je da ovih manifestacija bude što više i da budu što masovnije – rekao je Talpai. 

Nada Turudija, predsednica Udruženja žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela, kaže da se kroz ovakve manifestacije čuva tradicija: 

Gomboce svi vole, jer su ukusne i hranjive. Tradiciju treba čuvati, jer su ih pravile i naše bake. Danas mogu gomboce da se kupe i gotove, ali domaće je ipak najbolje. Često ih pravimo i želimo to da prenesemo i na mlađe generacije -rekla je Turudija. 

Na Festivalu gomboca učestvovala je i ženska ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Ruskog Sela:

Pravile smo i slane i slatke gomboce, sa sirom, šljivama i smokvama. Testo nije isto, jer u slane idu i griz i jaja -rekla je Ekre Silvija iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Ruskog Sela. 

Ovu slatku gastronomsku manifestaciju posetio je i gradonačelnik Nikola Lukač:

Rusko Selo je multinacionalna sredina, koja čuva tradiciju, kulturu i običaje svih naroda koji ovde žive. Uticaji različitih kuhinja daju i najbolje recepte za sve gurmanske poslastice, koje su sigurno očaravajuće za svakoga ko ih proba. Lepo je videti na manifestaciji i podmladak, koji će od majki i baka naučiti recepte i produžiti tradiciju pravljenja gomboca – rekao je Lukač. 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!