Etno-kamp 20. put u ADNZM „Gusle“

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“ od 26. jula do 1. avgusta realizuje 20. jubilarni Etno-kamp, u okviru kojeg studenti etnomuzikologije iz Srbije, Republike Srpske i Rumunije vrše studijsko istraživanje muzičkog tradicionalnog folklora. 

Etno-kamp, koji u kontinuitetu od 2002. godine uspešno organizuje ADZNM „Gusle“, predstavlja svojevrsnu i, na ovim prostorima, jedinstvenu istraživačku stanicu folkloristike. Jubilarni, 20. etnološki kamp okupio je studente iz Beograda, Novog Sada, Banjaluke i Temišvara. Kao i ranijih godina, polaznici kampa učestvuju u istraživanjima, muzičkim i igračkim radionicama, a organizuju se i stručna predavanja. Magdalena Popov, umetnički rukovodilac u ADZNM “Gusle” kaže da se ovogodišnji, jubilarni Etno-kamp ipak malo i razlikuje od prethodnih: 

Prvog dana kampa smo prezentovali i promovisali sve što je urađeno u proteklih 19 godina. Jedan dan kampa posvetili smo i promociji malog kola, koje je zahvaljujući “Guslama” upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Takođe, jedan dan je posvećen i dr Oliveri Vasić, koja je jedan od pokretača i idejnih tvoraca ovog kampa. Nastavili smo da obrađujemo podatke, arhiviramo i sve ono što smo radili I ranijih godina – rekla je Popov.

 

Među učesnicima Etno-kampa je i Anja Nedeljkov iz Sombora, studentkinja etnomuzikologije u Novom Sadu, koja je bila u ovom kampu i pre dve godine:

Za mene Etno-kamp u Kikindi predstavlja veliki preokret u životu jer sam upravo tu shvatila čime želim da se bavim. Ovde sam videla i upoznala pravu srž i suštinu etnomuzikologije, to mi se dopalo i zbog toga sam upisala Muzičku akademiju i baš ovaj smer – kaže Nedeljkov. 

 

Učesnike Etno-kampa posetile su danas članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Milena Živkov i Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika:

Etno-kamp je zaista jedinstven projekat, čiji je osnovni cilj prikupljanje svih relevantnih podataka i istraživanje na polju muzičke tradicionalne baštine Banata. Sve što je prikupljeno proteklih godina i što je rezultat svih istraživanja čini jednu bogatu kulturnu riznicu koja je temelj edukacije budućih naraštaja – kazala je Jakšić Kiurski.

Druga manifestacija koju svakog leta oragnizuju „Gusle“, Festival narodnih orkestara FENOK, biće održana od četvrtka, 29. jula do nedelje, 1. avgusta u dvorištu Kurije. 

 

 

error: Content is protected !!