INFO Servis

Direktor „Toplane“ o aprilskim računima: Biće fakturisani samo dani kada se grejalo

Grejna sezona je zvanično završena 15. aprila, ali zbog niskih temperatura i u drugoj polovini ovog meseca, prema gradskoj odluci Javno preduzeće „Toplana“ je u obavezi da bude u pripravnosti do 10. maja, podsetio je direktor Javnog preduzeća „Toplana“ Dušan Marjanović, gostujući u današnjoj emisiji „Amii vas pita“: 

U slučaju kada je spoljna temperatura izmerena u 21 sat tri dana zaredom niža od 12 stepeni, „Toplana“ mora da greje. Ovaj april je bio hladan, temperature su ispod proseka, tako da smo morali da palimo kotlove i posle 15. aprila – kaže Marjanović.  

Naš sagovornik ističe da se JP „Toplana“ uvek trudi da izađe u susret svojim korisnicima. Kako su u narednim danima najavljene visoke temperature, pretpostavlja se da više neće biti potrebe za toplim radijatorima:

Samo dani kada se grejalo u drugoj polovini aprila biće fakturisani i to ćemo na kraju meseca izračunati. To se odnosi na korisnike koji se fakturišu po metru kvadratnom. Kod onih koji su na obračunu po kalorimetru, tu će biti upisano stanje i fakturisano ono što su i potrošili. 

 

Nakon završetka grejne sezone sledi period remonta. Marjanović ističe da će i ove godine biti mnogo posla, s obzirom na to da je sistem star i da su ulaganja neophodna: 

Trudimo se svake godine da što više novca izdvojimo za remont. Krećemo od Mikronaselja, gde smo imali i poslednju havariju. Ostavili smo deo nezatvoren i nezavršen, jer ćemo proširivati i menjati deo cevovoda. Nakon toga ćemo raditi jedan deo trase u Nemanjinoj ulici u dužini od 130 metara, u pitanju je zamena cevovoda – objašnjava Marjanović. 

U nastavku remontnog perioda u planu je rad na nekoliko lokacija u Mikronaselju, kao i na toplovodu u Miloša Velikog:

Magistralni vod u Ulici Miloša Velikog nam je prioritet i nadamo se da ćemo to završtiti ove godine. To je jedini deo trase koji nije zamenjen u poslednjih 10 godina. To je vod sa najvećim prečnikom cevi i predstavlja srčanu aortu naše najveće kotlarnice. 

Korisnici će od 3. maja imati mogućnost da podnesu zahtev za ispuštanje vode u samoj zgradi i da vrše remontne radnje na unutrašnjim instalacijama:

Apelovao bih na korisnike da iskoriste ovaj remontni period. Potrebno je zameniti ventile i očistiti radijatore, što će doprineti poboljšanju isporuke toplotne energije. U obostranom je interesu da se i korisnici intenzivno uključe – rekao je Marjanović. 

Vlada Republike Srbije usvojila je nacrt Zakona o energetskoj efikasnosti, koji bi trebalo da bude na sledećem dnevnom redu Skupštine:

Građani će moći da konkurišu za subvencionisanje 50 posto sredstava za zamenu stolarije, kao i zamenu kotlova i izolacije. Ministarstvo rudarstva i energetike je napravilo pilot projekat, kako bi videli kako će to da funkcioniše. Nadamo se da će građani već do kraja godine moći da konkurišu za ova sredstva. Način i procedura još uvek nisu definisani, ali se zna da će deo subvencionisati država a deo lokalna samouprava – objašnjava Marjanović. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!