Da li je suplementacija rešenje za lepšu i bujniju kosu?

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Na zdravlje kose se oduvek gledalo kao na pokazatelj opšteg zdravlja i lepote. Iako faktori poput starosti, genetike i hormona takođe utiču na rast kose, optimalni unos hranljivih sastojaka je ključan. Kosi su potrebni razni hranljivi sastojci da bi bila zdrava i da bi rasla, a mnogi nutritivni nedostaci povezani su sa njenim gubitkom. Na ovu temu razgovarali smo u emisiji „Sa farmaceutom na Ami Naksi radiju“ sa specijalistom farmacije Kristinom Kovačević:

Od hranjivih sastojaka za zdravlje kose najznačajniji su vitamin A, biotin, vitamin C, gvožđe i cink. Sve je više suplemenata koji se koriste u cilju jačanja kose, bržeg rasta, bujnosti i jačeg sjaja. Prvo što će vam posavetovati ukoliko vam opada kosa je da proverite nivo gvožđa. Ono se nalazi u crvenim krvnim zrncima i hemoglobinu i zaslužno je za prenos kiseonika do svih ćelija u našem telu, između ostalih i do folikula i na taj način se ishranjuje naša dlaka – objašnjava Kovačević. 

Slobodni radikali mogu da naprave dosta štete našem telu, a jedna od njih je i njihov uticaj na starenje kose. Vitamin C kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima može biti od pomoći u očuvanju zdravlja kose:

Vitamin C takođe pomaže telu da apsorbuje gvožđe, mineral neophodan za rast kose. Pored toga, telu je potreban vitamin C da bi stvorio protein poznat kao kolagen, važan deo strukture kose. 

Jedan od najpoznatijih vitamina za rast kose je vitamin iz grupe B koji se zove biotin. Dosadašnje studije pokazuju vezu između nedostatka biotina i gubitka kose kod ljudi: 

Iako se biotin koristi u tretamnu gubitka kose, najbolji rezultati kod njegove upotrebe vide se kod onih ljudi kod kojih je ovaj vitamin u deficitu. Za sada nedostaju podaci o tome da li je biotin efikasan kod zdravih osoba, koje nemaju njegov deficit, a njegov nedostatak je vrlo redak jer se prirodno javlja u širokom spektru namirnica, kao što su piletina, hleb i žitarice. Pre provere samog statusa nikako ne treba uzimati suplemente. 

Pored uticaja na sam rast kose, vitamin A je važan za stvaranje sebuma koji vlaži vlasište i pomaže da kosa ostane zdrava. Nedostatak vitamina A može dovesti do nekoliko problema kada je zdravlje kose u pitanju, a ono najočiglednije svakako je njen gubitak:

Iako je važno unositi dovoljno vitamina A, previše može biti opasno. Studije pokazuju da unos previsoke doze vitamina A takođe može doprineti gubitku kose. Zato se pre dijagnostifikovanja nedostatka njegova suplementacija ne savetuje.

Važnu ulogu u rastu i regenerisanju tkiva dlake ima i mineral cink. Takođe, pomaže da žlezde zadužene za stvaranje sebuma rade pravilno: 

Gubitak kose je čest simptom nedostatka cinka, a studije pokazuju da suplementi cinka smanjuju gubitak kose uzrokovan nedostatkom ovog minerala. Međutim, postoje neki izveštaji koji ukazuju na to da suplementacija previsokim dozama ovog minerala takođe može doprineti gubitku kose.

Naša sagovonica napominje da osim nedostatka pomenutih vitamina i minerala, postoje i drugi uzroci opadanja kose:

Alopecija može biti i tenziona, kada previše vezujemo kosu. Uzrok mogu biti i različiti stresovi koji nas nažalost okružuju, a kod muškaraca se viđa i testosteronska alopecija, karakteristično opadanje kose posle 30. godine na zaliscima. Takođe, često kod žena nakon porođaja dolazi do opadanja kose, što je sasvim normalno. U pitanju je kosa koja tokom trudnoće ne opada i tada deluje mnogo bujnije i zdravije. Kada prođe peti mesec od porođaja dolazi do postepenog opadanja kose i to deluje da je u mnogo većoj količini. To je uobičajeno i normalno, sve dok su gvožđe i ostali vitamini i hranjivi sastojci u granicama normale. 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!