Centar za stručno usavršavanje Kikinda dobio novu opremu

 
U Centru za stručno usavršavanje u Kikindi, predstavljena je oprema koju su dobili od Centra za promociju nauke, zahvaljujući Yettel fondaciji.
 
Oprema koju su dobili, biće korišćena u „Mejkers spejs“ prostoru u prostorijama Centra za stručno usavršavanje i biće dostupna svim prosvetnim radnicima, ali i svim građanima koji su kreativni i žele da programiraju, rade štampanje na 3D štampaču ili graviraju uz pomoć CNC mašine sa plavim laserom.
 
 
Centar za promociju nauke je 2020. godine, kroz promociju „Mejkers klubovi“ dobio veliku donaciju od Yettel fondacije. Na osnovu toga su, kako kaže Darije Janošević, predstavnik Centra za promociju nauke, otvorili tri  „Mejkers“ kluba u Srbiji, odnosno u Kikindi, Šapcu i Leskovcu. Projekat je realizovan u dve faze. U prvoj fazi su obezbeđeni 3D štampač, CNC mašine, ubodne i ostale testere, sitan alat i 3D olovke, dok su u drugoj fazi obezbeđeni “Raspberry Pi“ kompjuteri i različiti “Arduino“ kit-ovi:
 
„Mejkers“ kultura je nešto što je u svetu prihvaćeno kao takav izraz. Korisnici „Mejkers“ kluba, odnosno „Mejkeri“ jesu svi oni ljudi koji imaju ideju i uz pomoć alata nešto naprave. U Srbiji imamo dvanaest naučnih klubova,  odabrali smo tri kluba koji su najbolje radili, a to su Kikinda, Šabac i Leskovac – izjavio je Darije Janošević, predstavnik Centra za promociju nauke.
 
 
Centar za stručno usavršavanje je već sedam godina pouzdan partner Centra za promociju nauke i prema rečima Dejana Karanovića, direktora kikindskog Centra, oni zajedno promovišu nauku na najbolji način, tako što je predstavljaju na deci razumljiv način:
 
Opremu koju smo dobili putem projektnih aktivnosti koristićemo tako što ćemo pozivati decu iz kikindskih škola i na jedan primeren i edukativan način vršićemo obuku dece i nastavnika. Deca će na praktičnim primerima moći da vide kako će to sve da izgleda– izjavio je Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje Kikinda.
 
error: Content is protected !!