INFO Servis

Centar „Poveži se“ i Radio Ami realizuju serijal emisija „Porodična sreća, od svakog blaga veća“

Centar za podršku porodici, lični razvoj i humano društvo „Poveži se“ iz našeg grada tokom septembra, oktobra i novembra realizuje program pod nazivom „Podrška porodici kroz roditeljsko i partnersko osnaživanje“. Realizaciju programa finansijski je podržalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Emisije nastale u okviru projekta emituju se na Ami Naksi radiju, subotom sa početkom u 12 časova. 

Projekat „Podrška porodici kroz roditeljsko i partnersko osnaživanje“ će se realizovati pod sloganom Porodična sreća, od svakog blaga veća i imaće dve vrste sadržaja. Prva grupa aktivnosti su radio emisije koje su nastale zahvaljujući saradnji Centra „Poveži se“ i Ami Naksi radija, a biće realizovano ukupno 6 emisija. Teme i sadržaji emisija će biti vezani za porodicu, roditeljstvo i partnerske odnose. Druga vrsta aktivnosti su radionice, kojih će takođe biti šest i koje su namenjene roditeljima dece uzrasta do 10 godina.

Psiholog Tatjana Tanović iz Centra za podršku porodici, lični razvoj i humano društvo „Poveži se“ kaže da je pre 8 godina u našoj zemlji sprovedeno istraživanje o porodici i sreći, a rezultati su pokazali da je tajna srećne porodice u dobrim porodičnim odnosima: 

Srećne porodice su one koje imaju dobre i kvalitetne međusobne odnose, u kojima postoji razumevanje i poštovanje među partnerima i između roditelja i dece. Za građenje i održavanje kvalitetnih porodičnih odnosa najviše su odgovorni bračni partneri i roditelji. Odnosno, za sreću u porodici potrebno je postojanje znanja i veština o tome kako biti dobar partner, kako negovati dobre partnerske odnose, kako rešavati razlike, poteškoće i probleme koji se javljaju u partnerskom i porodičnom životu. Pored toga, za porodičnu sreću i dobar porodični odnos potrebna su odgovarajuća roditeljska znanja i veštine koje će detetu omogućiti pravilan razvoj, a roditeljima doneti zadovoljstvo i smanjiti napetost, brige i frustraciju – objašnjava Tanović. 

Naša sagovornica ističe da će slušaoci u ovom serijalu radijskih emisija imati priliku da kroz konkretne primere dobiju osnovna znanja o tome šta jedan partnerski odnos čini uspešnim, a šta ga sve kvari, koji su uobičajeni problemi sa kojima se partneri, roditelji i porodice susreću i šta je korisno uraditi kada se pojave određene poteškoće, kako rešavati neke od najčešćih problema u roditeljstvu i partnerstvu, šta raditi tokom i nakon razvoda, kako pomoći detetu da se suoči sa razvodom roditelja:

Osnovni cilj ovih radio emisija je da pokrene partnere i roditelje da se edukuju, razvijaju, usavršavaju u partnerstvu i u roditeljtvu, birajući pritom izvore edukacije koji moraju biti naučno zasnovani. Jer, dobre partnerske i roditeljske veštine su stub funkcionalne i srećne porodice – kaže Tanović. 

Osim radijskih emisija, u okviru projekta biće realizovane i radionice u oktobu i novembru, namenjene roditljima, a biće organizovane u Centru „Poveži se“: 

Biće veoma korisne za roditelje, jer će im omogućiti da zahvaljujući stečenim znanjima i veštinama na radionicama uspešno i lako uspostave disciplinu, reše dileme koje su imali vezano za vaspitanje i odnos sa decom. Roditelji će steći veštine u podizannju emocionalno i socijalno inteligentnog deteta, koje će biti samopouzdano i samostalno, pri čemu će biti smanjeni frustracije, brige i nezadovoljstvo roditelja, a povećani zadovoljstvo i uživanje u roditeljstvu – objašnajava Tanović. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!