Auto-sedište za decu do 12 god, moguća kazna od 120.000 RSD

decije_sediste-700x364

Dečija sedišta, ako se usvoji Predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, biće obavezna samo u privatnim automobilima. Međutim, od ove obaveze izuzeti su taksisti.

“Tačno je da ni po starom, a ni po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja nije predviđena obaveza taksista da decu prevoze u auto-sedištima”, kaže za Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije. Ona je dodala da je to je urađeno iz praktičnih razloga.

Okanović objašnjava da je faktički nemoguće da se uvede ova zakonska obaveza jer bi to značilo da taksista mora u prtljažniku da ima čak devet auto-sedišta da bi se ponašao u skladu sa predviđenim propisima.

“Morao bi da ima tri sedišta kategorije 0, tri sedišta kategorije 1, 2 i 3. Naravno, u slučaju da neko želi da preveze trojke”, kaže Okanović.

“I zato je napravljen izuzetak i dozvoljeno je taksistima da mogu da prevoze decu bez auto-sedišta”, objašnjava on.

Čak i u zemljama koje najviše pažnje posvećuju prevozu i zaštiti dece, poput Velike Britanije i Švedske, kaže Okanović, iz istog razloga nije propisana obaveza da taksisti poseduju auto-sedišta.

S druge strane, slažu se u Komitetu za bezbednost saobraćaja Srbije, verovatno bi trebalo da „reaguje tržište“ pa da pojedina taksi udruženja ponude i opciju prevoza dece u bezbedonosnim sedištima. To je moguće uraditi ili po unapred ugovorenoj vožnji ili bi na pojedinim lokacijama u gradu (na primer u blizini porodilišta, dečjih zdravstvenih ustanova) bila parkirana taksi vozila sa ugrađenim odgovarajućim vrstama auto-sedišta.

Problem prevoza dece je veoma veliki. U Srbiji je u prošloj godini poginulo 14 mališana, većina kao putnici u vozilu. Pri tome su kontrole upotrebe dečjih auto-sedišta i vezivanja pojaseva na zadnjem sedištu bile poražavajuće jer ni 10 odsto proveravanih vozača nije poštovalo ove zakonske odredbe.

Dok se razmatrao predlog izmena i dopuna Zakona o saobraćaju na putevima Srbije bilo je i stavova da bi trebalo obavezati roditelje koji koriste taksi-usluge da imaju dečje sedište.
“Kada sam im dao u ruke dečje sedište, shvatili su da je to neizvodljivo zbog njegove težine i gabarita”, kaže Okanović.

Auto-sedište „buster“ namenjeno deci od četiri godine i više (15-36 kilograma) može da se kupi po ceni od 1.404 do 1.999 dinara. Za auto-sedište namenjeno deci od rođenja do četiri godine (do 18 kilograma), roditelji treba da izdvoje od 5.616 do 7.488 dinara. Sedište namenjeno deci od 9 meseci do 12 godina (9-36 kilograma) nešto je skuplje i staje od 7.394 do 9.290 dinara u prodavnicama. Za bezbednu vožnju mališana teških od 15 do 36 kilograma, ili uzrast od tri do 12 godina, roditelji moraju da plate od 17.755 do 18.689 dinara. Ovo nisu i najskuplja auto-sedišta, jer ima i onih čija cena dostiže prosečnu platu i koštaju 40.000 dinara.

Izvor: Novosti

error: Content is protected !!