Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 24. maj

Danas je utorak, 24. maj

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Ćirila i Metodija, braće iz Soluna, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom. Ovaj datum se od 2019. godine obeležava i kao nacionalni praznik Srbije, Dan slovenske književnosti i kulture. 

Današnji datum, 24. maj, obeležava se kao Evropski dan parkova koji predstavlja komemorativni dan zaštićenih područja širom Evrope, a pokrenula ga je 1999. godine Federacija EUROPARC, dok se u Srbiji ovaj dan obeležava od 2001. godine. Najznačajniji park u Kikindi je Blandaš, podignut 1896. godine. Zaštićen je i predstavlja značajno prirodno dobro III kategorije. U parku se nalazi oko 700 stabala. 40 vrsta, forma i varijeteta drveća 

Hitna služba:

Služba hitne medicinske pomoći intervenisala je proteklog dana i noći 25 puta. Lekarsku pomoć za kućnu posetu zatražilo je 15 građana, dok je u ambulanti pregledano 10 osoba.

Radosne vesti:

Na Porođajnom odeljenju Opšte bolnice, u protekla 24 sata, rođene su dve bebe. Svet su gledali devojčica i dečak, saznajemo u kikindskom porodilištu.

Nestanak struje:

Zbog radova na mreži, danas od 8 do 9 sati bez struje će biti korisnici u sledećim ulicama u Kikindi: Partizanska, od Zmaj Jovine do Braće Subotički, Njegoševa, od Radničke do Mihajla Pupina,  Mihajla Pupina, od Zmaj Jovine do Njegoševe i Braće Subotički, od Partizanske do Radničke, od 8 do 10 sati: Srbobranska, od Vojina Zirojevića prema Omladinskoj, Marka Miljanova od Srbobranske do Nemanjine, Nemanjina od broja 133 do kraja ulice i u blokovima H i G1 u Mikronaselju, a od 11 do 13: blokovi A, C i G u Mirkonaselju, Svetosavska ulica brojevi 125 i 131, parna strana Svetosavske od 82 do 160 i neprana strana Svetosavske, od 61 do 95, Mihajla Pupina od Svetosavske do Zmaj Jovine, i Braće Tatić, od Mihajla Pupina do Kosovske. 

U sredu, 25. maja, od 8 do 10 sati struju neće imati potrošači u blokovima B, E i F u Mirkonaselju, kao i u ulici Jovana Jovanovića Zmaja, od Mihajla Pupina do Petefi Šandora, a od 11 do 13 časova: Mihajla Pupina, od Jovana Jovanovića Zmaja do Velikog Bedema, Miloša Ostojina, od Kosovske do Mihajla Pupina, Njegoševa, od Kosovske do Mihajla Pupina, Njegoševa,  od Mihajla Pupina do broja 154, Kosovska, od Miloša Ostojina do Njegoševe, Braće Subotički, od Mihajla Pupina prema Partizanskoj (do pola ulice), i Toze Markovića, od Mihajla Pupina do broja 118. 

Sakupljanje kabastog otpada:

U okviru akcije sakupljanja kabastog otpada kontejneri će se još danas u nalaziti u sledećim ulicama u Kikindi: Branka Vujina, Barska, Branka Radičevića, Živice Dokića i Vojvode Putnika (kod Gimnazije); danas i u sredu dva kontejnera biće u Masarikovoj a 4 u Hajduk Veljkovoj; u sredu i četvrtak: po 6 kontejnera biće u Dositejevoj i Vojvode Putnika, od Nikole Tesle do Branka Radičevića, a u četvrtak i petak: u Braće Laković i Semlačkoj. 

JP „Kikinda“:

Blagajna Javnog preduzeća „Kikinda“, koja se nalazi u novoj zgradi gradske pijace, radi po izmenjenom radnom vremenu, i to: radnim danima od 7 do 16 sati, a subotom od 8 do 12 časova. 

Matičarska služba:

Prema podacima Matičarske službe u Kikindi, u toku proteklog vikenda venčalo se osam parova. Šest venčanja obavljeno je u Kikindi, a po jedno u Ruskom Selu i Sajanu. 

Udruženje penzionera:

Udruženje penzionera Kikinda poručuje: Da zdravstveni problemi budu manji, potražite spas u banji. Dijabetes, pritisak, kostobolja i srčani problemi su naše stvarno stanje, za oporavak posetite banje. Za sve penzionere koji zbog zdravlja pate, jeftinije i na rate, do 12 rata preko PIO fonda, uslovi su briga naša, za bolje zdravlje šansa vaša. Informacije na: 0230 421 442 ili lično u prostorijama penzionera, Vojvode Putnika 37. 

Pozorište:

Na repertoaru Narodnog pozorišta večeras će biti predstava „Laža i paralaža“. Početak je u 20 sati. 

U kikindskom Narodnom pozorištu, 27. maja, premijerno će biti izvedena predstava Đorđa Markovića „Simfonija Crnjanski“. U pitanju je Markovićev autorski projekat koji život slavnog pisca vidi kroz sudbinu ratnika, ljubavnika i izgnanika.

Sport:

Na Gran pri turniru Svetske streljačke federacije (ISSF) u Granadi, u Španiji, srpski strelci su juče na takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem briljirali osvojivši zlatnu i bronzanu medalju. Zorana Arunović i Damir Mikec okitili su se zlatom, dok je bronzano odličje pripalo Kikinđanima, Brankici Zarić i Dušku Petrovu.

Kursna lista:

Zvanični srednji kurs danas je 117,5235 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 Vreme:

Nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Najviša temperatura u Kikindi kretaće se u intervalu od 26 do 28 stepeni . 

Bioprognoza: 

Biometeorološke prilike mogu izazvati pojačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Osobama sa cerebrovaskularnim obolјenjima i obolјenjima srca se savetuje opreznost. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolјa, reumatski bolovi i neraspoloženje. Neophodna je dodatna pažnja u saobraćaju.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!