AMI Vas Pita

Milivoj Linjački u „Ami vas pita“ o epidemiološkoj situaciji i inspekcijskom nadzoru

U poslednjih nedelju dana broj aktivnih slučajeva u našem gradu se učetvorostručio. Prema jučerašnjim podacima Zavoda za javno zdravlje aktivno 715 slučajeva koronavirusa. Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Milivoj Linjački kaže da su u kontrolu sprovođenja mera uključene inspekcijske službe, koje na nedeljnom nivou obave između 650 i 750 nadzora:

Poslednjih meseci, od kada se primenjuje najnoviji sistem rada i od kada su uvedene kovid propusnice, imali smo dvadesetak napisanih kazni. Uglavnom se radilo o nekorišćenju maski, a manje je bilo slučajeva da vlasnici objekata nisu obezbedili dezobarijeru ili istaknuto obeležje o obaveznom korišćenju maske. Možemo da zaključimo da su građani uglavnom poštovali mere i da su inspekcijske službe dale svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa. Imali smo situacije kada dođe do zatišja i kada se građani opuste kako se brojke spuste, ali smo se i tada trudili da ističemo da stalno moraju mere da se poštuju. 

Svaka lokalna samouprava na teritoriji Severnobanatskog okruga, objašnjava Linjački, ima komunalnu inspekciju, a u kontroli sprovođenja mera učestvuju i Pokrajinska sanitarna inspekcija, inspekcija rada, Tržišna i Turistička inspekcija:

Inspekcije su svakodnevno na terenu, obilaze lokale i kontrolišu. Mislim da se u našoj sredini poštuju mere i da smo uspeli da podignemo nivo svesti kod građana. Naši sugrađani su disciplinovaniji u odnosu na ostatak zemlje, možda zbog toga što smo na početku epidemije bili žarište i što smo imali strože mere. Sve to nam uliva nadu da možemo da držimo epidemiju pod kontrolom i da pokušamo na svaki način da pomognemo i zdravstvenim radnicima, koji već dve godine rade neumorno. 

S obzirom na to da naša zemlja ima negativnu statistiku kada je u pitanju energetska efikasnost, u Srbiji se realizuje pilot projekat finansijske pomoći građanima za zamenu dotrajale stolarije, izloacije zgrada, zamenu individualnih ložišta i prelazak na grejanje čistijim energentima. Projekat je od javnog značaja, a sprovodi se sa ciljem da se poveća energetska efikasnost, odnosno smanji energetski intenzitet: 

Realizacija projekta, odnosno zamena stolarije i kotlova, je u toku. Očekujemo da ćemo i u ovoj godini imati konkurse, tako da će građani koji nisu prošle godine aplicirali moći da konkurišu za sredstva. Najavljeno je da će budžeti za ove namene u narednom periodu biti veći. 

Pratite nas FB