Zabava

Zašto treba davati prednost prirodnim materijalima pri odabiru veša

Veš čine komadi odeće koji dolaze u neposredan kontakt sa našom kožom, kao i najsenzitivnijim delovima tela, zbog čega je izuzetno važno da budu izrađeni od kvalitetnih i prijatnih materijala. Ove karakteristike su objedinjene u prirodnim materijalima.

Upravo zato izdvojili smo najznačajnije karakteristike prirodnih materijala zbog kojih oni predstavljaju najbolju odluku pri odabiru komada veša. U daljem tekstu otkrijte o čemu je reč.

Pamuk je najbolji izbor za donji veš

Kada je reč o donjem vešu, odnosno intimnom rublju, pamuk predstavlja neprikosnoven izbor. Ovaj materijal je prijatan za kožu, antibakterijski, antialergijski, jednostavan za održavanje, i ne gubi na kvalitetu vremenom.

Na našem tržištu je prednost što određene domaće brendove karakteriše visok kvalitet pamuka od kog izrađuju donji veš. Zbog toga treba dati prednost proizvođačima koji vode računa o kvalitetu i finoći materijala za izradu veša.

Vaše intimno rublje, kao i potkošulje, odnosno bodi majice trebalo bi da budu izrađeni od čistog pamuka, jer na taj način obezbeđujete prijatan ali i zdrav komad veša u kome ćete se osećati komotno.

 

Osim toga, kao što smo već pomenuli, pamuk je veoma zahvalan za održavanje, i otporan je na mnoga oštećenja što je takođe velika prednost.

Pamuk je zasigurno i najzdraviji materijal, a baš kao što nam je važna zdrava hrana koju konzumiramo, tako treba da vodimo računa i da materijali koje biramo budu zdravi za našu kožu.

Dodir svile za trenutke kada želite da se osetite posebno

Dodir svile na vašoj koži ste sigurno zapamtili ukoliko ste imali prilike da ga osetite. Ako ipak niste, trebalo bi da bar jednim komadom veša priuštite sebi taj osećaj. Od svile su se najčešće izrađivale marame, spavaćice i donji veš, a popularizacijom ovog materijala nastali su i različiti kućni ogrtači i ostali odevni komadi od svile.

Svila je jedan od dnevnih prirodnih materijala, nastao u Kini, gde je dugo čuvana tajna o načinu izrade ove tkanine. Danas je ovaj materijal znatno dostupniji i predstavlja izuzetno luksuznu tkaninu za izradu veša, ali i veoma kvalitetnu i antibakterijsku. Osim toga, svila je jedan od najprijantnijih materijala za kožu.

Kombinovanje prirodnih i sintetičkih materijala – stilizovanost i udobnost

Ponekad komadi donjeg veša, posebno ženske gaće odnosno brushalteri imaju dodatak određnih materijala poput čipke, elastina, određenog poliestera i sličnih dodataka kako bi komad veša izgledao što atraktivnije. Ova pojava ne mora biti nužno loša.

Naime, ako već želite da odaberete ovakav komad veša, vrlo je važno da obratite pažnju na to da delovi koji dolaze u direktan dodir sa vašom kožom budu izrađeni od prirodnog materijala, odnosno da imaju pamučnu postavu, a da dodatni detalji koji vas ne dodiru direktno budu od sintetičkih materijala.

Takođe, i ovom prilikom treba da obratite pažnju na kvalitet čipke, kao i čitave izrade, jer ćete na taj način moći da utvrdite da li uzimate vredan komad, ili nešto što samo lepo izgleda ali nije funcionalno.

Viskoza kao polusintetički materijal sa svojstvima prirodnog

Ukoliko već govorimo o kompromisima prilikom odabira donjeg veša, ne možemo zanemariti viskozu i njena svojstva. Naime, viskoza je polusintetički materijal koji se dobija od celuloze, i ima mnoge osobine kao i prirodni materijali, poput toga što je antibakterijska i antialergijska, i izuzetno prijatna i lagana za nošenje.

Ipak, ono što je čini sintetičkom jeste činjenica da njeno održavanje nije toliko jednostavno kao što je to slučaj kod pamuka. Naime, viskoza nije otporna na visoke temeprature, pa se mora peglati na izuzetno niskoj temepraturi, i u mašini ne treba uključivati jaku centrifugu prilikom njenog pranja.

Ipak, kombinacija viskoze i pamuka predstavlja vrlo zadovoljavajući izbor prilikom kupovine veša. Spavaćice, pidžame i majice od viskoze su veoma prijatne, i to posebno u toplim danima, kada lakoća i nežnost ovog materijala daju osećaj kao da vas rashlađuju.

Dodatak elastina u pamučnom vešu

Elastin predstavlja sintetičko vlakno koje se često dodaje u pamučni veš kako bi pružio dodatnu elastičnost, kako mu i samo ime kaže, kao i gipkost i udobnost materijala.

Kada se doda u manjoj meri kako bi pružio veću udobnost, elastin može biti veoma koristan. Ipak, pre kupovine određenog komada veša obavezno obratite pažnju na to da li ima previše elastina, što nije poželjno. Okvirno, elastina bi trebalo da bude do 10% a pamuka preko 90%.

Dakle, birajte veš u kome ćete se osećati prijatno i udobno, koji će vam pružiti vrhunsku potporu, a koji će na sve to izgledati lepo. Danas je izbor donjeg veša izuzetno veliki zbog čega nema sumnje da možete pronaći komade koji ispunjavaju sve navedene stavke.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!