Zašto su mlečni proizvodi važan deo ishrane

Mleko je prva hrana koju konzumiramo kada se rodimo. Kao takva, ostala je neizostavni deo naše trpeze tokom čitavog života. Nutrijenti iz grupe mlečnih proizvoda pružaju čitav spektar hranljivih sastojaka, koji zajedno pružaju višestruke zdravstvene benefite za organizam dece i odraslih.

Mleko i mlečni proizvodi predstavljaju jednu od najelementarnijih namirnica za sve starosne kategorije zbog svojih komponenti – proteina, masti, vitamina i minerala, koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje organizma.

U nastavku teksta govorićemo o tome zašto su mlečni proizvodi važan deo ishrane i šta je to što ih čini esencijalnom namirnicom.

Kalcijum za jače i zdrave kosti

Nije novost da je kalcijum ključan za zdrave i jake kosti. Unošenje dovoljno kalcijuma u detinjstvu i kasnije u odraslom dobu pomaže u izgradnji kostiju, a kasnije usporava gubitak jačine i gustine kostiju kako starimo.

Mleko je mnogima omiljeni napitak pa nije teško svaki dan unositi optimalnu količinu kalcijuma jer su mleko i mlečni proizvodi veoma bogati ovim nutrijentom.

Zašto je kalcijum važan?

Naše telo uvek održava nivo kalcijuma u ​​krvi – ako kalcijum ne dobija iz ishrane, telo ga izvlači iz kostiju kako bi održalo druge biološke funkcije koje su važnije za preživljavanje.

Naime, oko 99% kalcijuma u telu nalazi se u kostima i zubima, dok preostalih 1% pomažu normalnom funkcionisanju organizma kao što su sužavanje i širenje krvnih sudoba, kontraktivnost mišića, slanje poruka kroz nervni sistem i regulaciju hormona žlezda.

Deficit kalcijuma čini kosti manje gustim, i veća je verovatnoća da će se lomiti. Pored toga, konstantan manjak kalcijuma u organizmu može da izazove osteoporozu.

Ljudi sa osteoporozom su u velikom riziku od lomljenja kostiju čak i prilikom svakodnevnih aktivnosti, posebno u zglobovima, kukovima i kičmi. Ovi prelomi uzrokuju hronične bolove i invaliditet, smanjen kvalitet života i veći rizik od smrti.

Osteoporoza može prouzrokovati lomljenje kičmenih pršljenova. To dovodi do kolapsa kičme u ovim delovima što prouzrokuje bolove, poteškoće u kretanju i postepene deformacije. U ozbiljnijem slučaju, uzrokuje stvaranje grbe, odnosno zakrivljenosti gornjeg dela leđa.

Kada znamo koliko je kalcijum bitan za nas, postavlja se pitanje kako unositi optimalnu količinu.

Ne morate detaljno meriti količinu kalcijuma svake namirnice koje ste uneli u toku dana. Potrebno je znati da jedna čaša jogurta ispunjava 40% dnevne potrebe za kalcijumom i 10% potrebnih proteina, stoga uvrstite jogurt u svakodnevnu ishranu i možete biti sigurni da unosite dovoljno kalcijuma na dnevnom nivou.

Ukoliko ipak želite da znate koliko tačno kalcijuma je potrebno za vas, pogledajte listu:

  • Odrasli 19-50 godina: 1.000 mg.
  • Odrasli muškarci 51-70 godina: 1.000 mg.
  • Odrasle žene od 51 do 70 godina: 1.200 mg.
  • Odrasli od 71 godine i stariji: 1.200 mg.
  • Trudnice i tinejdžeri koji doje: 1.300 mg.
  • Trudnice i odrasle osobe koje doje: 1.000 mg.

Mleko i mlečni proizvodi smanjuju krvi pritisak

Krvni pritisak može rasti i padati tokom dana, ali ako ostaje visok duži vremenski period dijagnostikuje se kao hipertenzija.

Hipertenzija predstavlja stanje u kojem se krv kroz arterije kreće pod većim pritiskom od onoga što se smatra normalnim, i predstavlja veći napor za srce.

Ako se ne stavi pod kontrolu, hipertenzija može dovesti do bolesti srca, moždanog udara i otkazivanja bubrega.

S obzirom na to da hipertenzija često nema simptome, od vitalne je važnosti redovno kontrolisanje krvnog pritiska. Pravilnim regulisanjem krvnog pritiska možete smanjiti rizik od moždanog udara za 40 procenata, a rizik od srčanog udara za 25 procenata.

Međutim, kako mleko može pomoći u regulisanju krvnog pritiska?

Sprovedene studije ukazale su na to da je veći unos manje masnih mlečnih proizvoda povezan sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su konzumirali više mleka sa manje masti, imali smanjen rizik od hipertenzije od onih koji nisu konzumirali dovoljno mlečnih proizvoda.

Nutrijenti iz mleka su esencijalni za sveobuhvatno zdravlje organizma

Pored zdravlja kostiju, mleko i mlečni proizvodi imaju višestruke benefite za zdravlje celog organizma zbog svojih hranljivih sastojaka – kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma.

Već smo rekli da telo apsorbuje kalcijum. Fosfor, sa druge strane, igra veliku ulogu u apsorpciji i upotrebi kalcijuma pa je potreban organizmu u optimalnoj količini kako bi se formirala kost.

Mleko je takođe značajan izvor riboflavina, iliti vitamina B2, koji pomaže koži i očima da ostanu zdravi, kao i vitamina A i D.

Međutim, mleko je bogat izvor proteina koji sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina, shodno čemu mlečni proizvodi mogu pomoći u izgradnji mišića tokom rasta deteta, ili “popravci” mišića nakon napornog treninga.

Ukoliko ne konzumirate mleko i druge mlečne proizvode, lišavate sebe čitavog bogatstva esencijalnih nutrijenata. U tom slučaju morate pronaći druge izvore tih komponenti, premda imajte u vidu da se alternative mleku dosta razlikuju u pogledu nutritivnog sadržaja.

Uvrstite mleko i proizvode od mleka u svakodnevnu ishranu, pa možete biti sigurni da ste tog dana uradili nešto dobro za svoje zdravlje.

Autor teksta: Agencija za digitalni marketing Avokado 

Izvor fotografija:

https://www.pexels.com/photo/chocolate-cookies-on-white-ceramic-plate-5846053/

https://www.pexels.com/photo/dawn-man-love-people-6336631/

error: Content is protected !!